2°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

19.01.2021 / 10:25 KORONAVIRUS - Covid-19

Vučić pozvao građane Srbije da se u što većem broju vakcinišu

Vučić pozvao građane Srbije da se u što većem broju vakcinišu
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić pozvali su danas građane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji protiv koronavirusa.

Na sjednici državnog vrha i Operativnog štaba za imunizaciju istaknuto je da je u Srbiju do sada stiglo više od milion doza vakcina, a da su potpisani ugovori za nabavku više od šest miliona doza.

Vučić je rekao da će, vjerovatno, za vikend primiti vakcinu kineske kompanije Sinopharm, dok će istu vakcinu ministar zdravstva Zlatibor Lončar primiti danas.

Predsjednik je rekao da će Srbiji, koja trenutno raspolaže s američko-njemačkom vakcinom Pfizer, ruskom vakcinom Sputnjik V i kineskom Sinopharm, potpisati ugovor o nabavci 800.000 doza britanskih vakcina AstraZeneca.

On je pozvao sve građane da se vakcinišu i da se ubrzano prijavljuju jer će na taj način, kako je naglasio, spasiti živote.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandr Vulin rekao je da se u prvoj anketi u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za vakcinaciju prijavilo 9.366 pripadnika.

Vulin je rekao da je trenutno 2.188 pripadnika MUP-a zaraženo koronavirusom, a da je do sada umro 51.

Podsjećamo, u Srbiji je danas počela masovna vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa, dok se već sprovodi vakcinacija zdravstvenih radnika i osoba starijih od 75 godina.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo