1°C
Mostar 9°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

19.01.2021 / 10:12 KORONAVIRUS - Covid-19

Merkel i njemački savezni premijeri danas produžuju mjere lockdowna

Merkel i njemački savezni premijeri danas produžuju mjere lockdowna
Foto: Vijesti.ba

Očekuje se da njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 saveznih njemačkih država tokom dana produže trenutni lockdown u borbi protiv širenja koronavirusa, dok se zemlja priprema za suočavanje s novom varijantom virusa.

Naredni krug razgovora o tome kako se suočiti s pandemijom prvobitno je bio planiran za 25. januar, jer bi trenutne restrikcije trebale isteći krajem mjeseca.

Sastanak Merkel i regionalnih čelnika pomjeren je, ipak, zbog briga oko zaraznijih mutacija virusa, od kojih su neki slučajevi već potvrđeni u Njemačkoj.

Ta zemlja je zatvorila škole, prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja, barove, restorane, prostore za rekreaciju i kulturne institucije u okviru lockdowna koji je pooštravan od početka novembra.

Restriktivne mjere također zabranjuju ljudima da se sastaju s više od jedne osobe iz drugog domaćinstva.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert u ponedjeljak je ukazao na znakove da se krivulja ispravlja, ali je naglasio da je broj novih slučajeva zaraze „još izrazito visok“.

Više od dva miliona ljudi zaraženo je koronavirusom u Njemačkoj do sada, od kojih je 46.633 preminulo, sudeći po podacima Instituta Robert Koch za kontrolu bolesti.

Dodatne restrikcije o kojima će se danas raspravljati uključuju obavezni rad od kuće tamo gdje je to moguće i traženje od građana da nose FFP2 maske u prodavnicama i u javnom saobraćaju.

Pravilo obaveznog nošenja takvih maski već je počelo da se primjenjuje  u južnoj saveznoj državi Bavarskoj od početka ove sedmice, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo