8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

18.01.2021 / 08:00 KORONAVIRUS - Zavod za javno zdravstvo HR

U Hrvatskoj počinje vakcinisanje drugom dozom protiv koronavirusa

U Hrvatskoj počinje vakcinisanje drugom dozom protiv koronavirusa
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Do sredine januara prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od danas kreće docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Docjepljivat će se osobe koje su od 27. decembra cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Fajzer/Biontek, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja.

Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje, prenose agencije.

Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Sve osobe cijepljene cjepivom Fajzer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri sedmice.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana.

Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od šest sedmica, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.

Cijepljenje u Hrvatskoj počelo je 27. decembra, a prva osoba cijepljena protiv koronavirusa korisnica je zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka Branka Aničić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo