9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

14.01.2021 / 15:45 KORONAVIRUS - Vlada FBiH

Kao rezultat mjera broj novozaraženih pao na 280 dnevno

Kao rezultat mjera broj novozaraženih pao na 280 dnevno
Foto: FENA - Vijesti.ba

Federalna vlada usvojila je danas na sjednici Informaciju o epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom (COVID-19) u Federaciji BiH na dan 12.1.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja je pripremljena na osnovu zaključka s prošle sjednice Vlade FBiH.

Vlada FBiH dozvoljava vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 17.1.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Nakon isteka ovog roka, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će sagledati kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačiniti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te će Vladi FBiH dostaviti prijedlog novih naredbi i preporuka.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva zadužen je da ove zaključke, s prilozima, dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policije MUP-ova kantona.

U informaciji je navedeno da je, nakon dostignutog vrha rastućeg trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 (6.11.2020. godine), sa 1.172 registrirana slučaja, kao rezultat postepeno uvođenih i ciljanih epidemioloških mjera baziranih na detaljnim analizama, 12.1.2021. godine došlo do postepenog silaznog trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva na 280.

Sedmodnevna kumulativna incidenca laboratorijski potvrđenih slučajeva 89 na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH u 53. sedmici i zaključno sa 3.1.2021. godine, i dalje je veća nego u većini zemalja Evropske unije. Situacija nije jednaka u svim kantonima i u toj sedmici je kumulativni broj novozraženih na 100.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Sarajevskom i Kantonu 10 više nego dvostruko veći. Također, broj umrlih od COVID-19 i dalje je veći nego u većini zemalja EU.

Na osnovu epidemiološke situacije, posebno visoke incidence u ova četiri kantona, potrebno je produžiti postojeće mjere.

 IZMIJENJENA ODLUKA O PRESTANKU PROGLAŠENJA NESREĆE

Vlada Federacije BiH također je danas izmijenila Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH.

Izmjenom je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen da i dalje prati i procjenjuje stanje epidemiološke situacije na području FBiH i, na osnovu toga, Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje dostavlja prijedloge mjera i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.

Na ovaj način je ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu od 20.12.2020. godine.

Vlada Federacije BiH je na prošloj 250. sjednici zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da joj u roku od sedam dana dostavi prijedlog izmjene Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID- 19) na području FBiH.

IZDVAJANJE SREDSTAVA U FOND SOLIDARNOSTI

S ciljem osiguranja sredstava federalne solidarnosti, za finansiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriji FBiH, Federalna vlada danas je donijela Odluku da će u Fond solidarnosti FBiH u 2021. godini biti izdvajano 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje uplaćuju se na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za uplatu izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti određenih Pravilnikom o načinu uplate, pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda u FBiH. Preostalih 89,8 posto ukupno prikupljenih sredstava usmjerava se na račune kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Vlada FBiH će o ovoj odluci, koja stupa na snagu narednog dana od objave u "Službenim novinama FBiH", a primjenjuje se od 1.1.2021. godine obavijestiti Parlament FBiH u roku od 15 dana, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo