9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

14.01.2021 / 14:14 KORONAVIRUS - Koronavirus

Prvi dan vakcinacije u Turskoj: 100.000 zdravstvenih radnika primilo vakcinu

Prvi dan vakcinacije u Turskoj:  100.000 zdravstvenih radnika primilo vakcinu
Foto: FENA/AA

Više od 100.000 zdravstvenih radnika u Turskoj do sada je primilo prve doze vakcina protiv koronavirusa, izjavio je danas ministar zdravlja Fahrettin Koca.

"Do ovog trenutka, više od 100.000 medicinskih radnika dobilo je vakcinu", naveo je Koca na društvenoj mreži Twitter oko 13.40 časova po lokalnom vremenu.

On je podijelio i link ka web-stranici Ministarstva zdravlja koji uživo prikazuje broj vakcinisanih.

"Turska ima snažnu infrastrukturu da iznese program imunizacije", dodao je.

Nakon 14 sati, prebrojavanje uživo pokazalo je da je vakcinisano više od 120.000 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tri miliona doza vakcina koje je proizveo SinoVac stiglo je u Tursku 30. decembra. Prebačene su u medicinsko skladište Ministarstva zdravlja, a uzorci vakcine odneseni su u laboratoriju TITCK na ispitivanje u trajanju od 14 dana.

Vakcinacija će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku vakcinišu se zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive u prepunim mjestima kao što su skloništa.

Zatim slede radnici u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću. U trećoj fazi, vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću, mladi i oni koji imaju posao. U završnoj fazi biće vakcinisane sve preostale osobe.

Građani će morati preko interneta zakazati termin za primanje vakcine. Bit će aplicirane  dvije doze s razmakom od 28 dana.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo