10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

08.01.2021 / 14:20 KORONAVIRUS - Prve doze uskoro

FBiH u prvom krugu nabavke osigurala 800 hiljada vakcina

FBiH u prvom krugu nabavke osigurala 800 hiljada vakcina
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz Covax mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv Covid-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od strane Europske agencije za lijekove, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke koja se očekuje krajem mjeseca odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati.

U narednom periodu u isporukama se očekuju i cjepiva drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Europske agencije za lijekove.

Prioritetna skupina za primanje prvih cjepiva koje stignu u FBiH su zdravstveni djelatnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih cjepiva koja su dobila odobrenje za upotrebu od strane najviših regulatornih tijela za lijekove u Europskoj uniji, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo