11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

29.12.2020 / 19:09 BiH - Premijer RS

Višković najavio pomoć građanima Bosanske Kostajnice

Višković najavio pomoć građanima Bosanske Kostajnice
Foto: Vijesti.ba

Vlada Republike Srpske će sutra prebaciti određena sredstva na račun Općine Bosanska Kostajnica kako bi pomogli najugroženijima koji su pretrpjeli posljedice zemljotresa čiji je epicentar bio u Hrvatskoj, izjavio je premijer RS-a Radovan Višković.

Naglasio je da će prioritet biti privatni objekti, da ljudima bude omogućeno da što prije saniraju štetu, da u ovom zimskom periodu ne ostanu bez krova nad glavom.

On je novinarima, nakon što je sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović posjetio ovu općinu, rekao da će vlada zajedno s općinom pratiti situaciju i u narednih nekoliko dana sačiniti procjene da bi se pomoglo ugroženima.

Višković je rekao da će se načelnik Bosanske Kostajnice Nikola Janjetović sastati sa stručnim ekipama iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju i da će biti procijenjena stabilnost određenih objekata u ovoj općini.

On je naveo da će sutra biti dat nalog za sanaciju objekta srednje škole u ovoj općini, te napomenuo da drugo polugodište vjerovatno neće početi do kraja januara, tako da će biti dovoljno vremena za sanaciju.

Višković je istakao da se materijalna šteta može nadoknaditi, ali ljudski životi ne mogu i da je velika sreća u nesreći da u RS-u nema ljudskih žrtava.

"Dolazeći ovdje iz Kozarske Dubice do Kostajnice čuo sam se sa ambasadorom Hrvatske u Bosni i Hercegovini koji se interesovao za stanje s druge strane rijeke. Čuo sam od njega iz prve ruke kakva je šteta nastala u Hrvatskoj. Veliki broj ljudi je povrijeđen, ima i poginulih, pričinjena je velika materijalna šteta i ako saberemo sve informacije s jedne i druge strane, mi možemo biti zadovoljni u Bosni i Hercegovini kako smo prošli u ovom momentu", rekao je on.

S obzirom na to da se ne može garantovati da se ovakve nepogode možda neće ponoviti, Višković je naglasio da će u Općini Bosanska Kostajnica biti spremni da osiguraju smještaj ljudima čiji su objekti oštećeni i večeras ne smiju da se vrate u njih da prespavaju.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo