5°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

27.12.2020 / 13:30 Politika - Komentar za Face TV

Šta nakon poraza u Mostaru očekuje i čemu se nada Dragan Čović

Šta nakon poraza u Mostaru očekuje i čemu se nada Dragan Čović
Foto: Vijesti.ba
Trenutni rezultati izbora u Mostaru govore da su probosanske stranke okupljene oko Koalicije za Mostar i BH. bloka odnijele pobjedu nad HDZ-om.

Mostarci su glasali i duboko razočarali analitičare u Sarajevu koji ni prije, a ni poslije izbora nisu shvatali ili priznavali činjenice na terenu ili im one nisu bile jasne.

Naime, Mostar nije Sarajevo. U Mostaru se vodi politička bitka sa HDZ-om koji ga svojata stolnim gradom. Sada, kada je već dobar rezultat tu, trebalo bi biti malo više mudrosti. Loših savjeta analitičara ponovo ne manjka. Oni koji tvrde da BH. blok ne treba koalirati sa Koalicijom za Mostar, zapravo se zalažu za vlast HDZ-a i SDA - ponovi, pa će ponovo za četiri godine biti razočarani razultatima.

S druge strane, umjesto da čeka još četiri godine, BH.blok bi ulaskom u vlast sa Koalicijom za Mostar stavio pod kontrolu brojne resurse grada i imao prilike pokazati da može drugačije. Kroz učešće u vlasti mogu doprinijeti razvoju Grada i biti važan dio rješenja mostarske krize. Preduslov za to je da se za istim stolom nađu i dr. Zlatko Guzin i Irma Baralija i Arman Zalihić da naprave Mostarski plan i program. Ukoliko se o takvoj opciji odbije uopće razgovarati, Mostar ostaje plijen SDA i HDZ-a.

Također, insistiranje na prijedlogu da Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara bi na kraju moglo rezultirati HDZ-ovim gradonačelnikom i ne samo to, ići će na ruku nekih krugova u SDA koji upravo to priželjkuju - da odbiju i ponovo podijele Mostar kao plijen dvije stranke. Ako se u BH. bloku ipak odluče insistirati, morali bi ponuditi argument zašto je njihov kandidat bolji od dr. Zlatka Guzina koji ima zavidan personalni rezultat i kome u cijeloj kampanji nije stavljena ni jedna primjedba iz opozicije.

Nesporan je argument i bojazan Bh. bloka da na listi Koalicije za Mostar ima onih koji su u prethodnom perdiodu bili dio problema skupa sa HDZ-om . I to je moguće riješiti jasnim dogovorom u vrhovima stranaka.

Na izborima je konačno i verificirano da je Mostar navjeći multietnički grad u BiH. U januaru ove godine sam zadnji put bio ovdje i govorio o Mostaru. Jedna teza koju sam tada rekao, na održanim izborima se potvrdila – da u Mostaru niti jedna etnička grupa nema izrazitu dominaciju koja bi joj garantirala i upravljanje gradom. Jedina garancija na koju je Dragan Čović do sada računao jeste razjedinjenost probosanskih snaga.

Komentar: Sedin Ćenan za Face TV ...



(Vijesti.ba)

Izdvajamo