8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.12.2020 / 13:45 KORONAVIRUS - Do 10. januara 2021.

Svim državljanima BiH potreban negativan PCR test pri ulasku u Srbiju

Svim državljanima BiH potreban negativan PCR test pri ulasku u Srbiju
Foto: Vijesti.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP BiH) oglasilo se povodom različitih informacija i interpretacija iznijetih u medijima želeći dati jasne i provjerene upute bh. građanima vezanim za novu Uredbu o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Srbije u vezi ulaska u tu državu.

Diplomatskom notom Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je objavljena u "Službenom glasniku" Republike Srbije. Uredba je stupila na snagu 21. decembra 2020. godine, a primjenjivat će se do 10. januara 2021. godine.  

- Novim mjerama se propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, a strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina. Odlukom se navode izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza, a koji uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Republici Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije - navode iz MVP-a BiH.

Među izuzecima su i posade vozila za prevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan RT-PCR test.  

Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće od posjedovanja negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za državljane Bosne i Hercegovine bez obzira na mjesto stalnog boravka u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo