5°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

22.12.2020 / 18:04 Politika - Važne poruke Radončića

Koalicija za Mostar fantastična ideja, važno da dobijemo gradonačelnika

Koalicija za Mostar fantastična ideja, važno da dobijemo gradonačelnika
Fahrudin Radončić (Foto: Screenshot)
Koalicija za Mostar je fantastična ideja i ona ne smije da se raspadne, izjavio je danas predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

- Svi mi, pa čak i ja, kao jedan od inicijatora, našli smo kapacitet da pređemo neke lične sujete, pa i neke stranačke interese. Ta koalicija ne smije da se raspadne - rekao je Radončić gostujući na N1 televiziji.

Ističe kako mu je žao što se Koaliciji za Mostar nije priključila i Platforma za progres, stranka Mirsada Hadžikadića, jer " zbog njihovih hiljadu glasova možemo da izgubimo jedan mandat".

- Jako je važno da dobijemo gradonačelnika koji će biti mjesto objedinjavanja i izgradnje grada, i ja zaista ne očekujem tako neodgovorne ljude koji bi razbili tu koaliciju - dodao je Radončić.

Naglašava kako mu je prirodno to što SDA nije sretna potencijalnim mandatima SBB-a u Gradskom vijeću Mostara.

- To je stvar rivaliteta. Svaka stranka voli da ima što više mandata. Ali ja očekujem jednu izvanrednu saradnju u okviru te koalicije. Za mene čak i nije prioritetno hoće li SBB imati 3 ili 5, ili će imati 2 ili 4 mandata, a SDA 7 ili 5 ili 4. Bitno je da mi dobijemo tih 18 ili 19 ruku, da možemo birati gradonačelnika u koaliciji naše Koalicije sa Bh. blokom - rekao je Radončić.

Pojašnjava kako je u tom smislu već prethodno potencirao da "možemo imati veliku štetu zbog prosutih hiljadu glasova".

- Ja zaista očekujem da će naša Koalicija pobijediti i da ćemo onda na bazi koalicionog dogovora dobiti gradonačelnika koji radi u najboljem interesu svih građana - govori Radončić.

Smatra da bi Koalicija za Mostar i Bh. blok trebali koalirati u Gradskom vijeću Mostara i zajednički imenovati gradonačelnika.

- Ja mislim da bi tako trebalo uraditi, da vidimo šta će se dešavati. Tu imate i nezaobilazan faktor HDZ, ja ne mislim da HDZ treba isključivati nigdje iz vlasti tamo gdje imate veliku zastupljenost Hrvata u biračkom tijelu. I ja očekujem jedan kompromis i dogovor između svih - potcrtava Radončić.

Otkriva da je danas imao duži sastanak s predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, ali iz legalističkog pristupa obojice sagovornika nije bilo nekog posebnog razgovora o Mostaru.

- Treba da se dodatno prebroji još oko 25 posto glasova, treba da dođu i glasovi iz inozemstva. Kada se slože te cifre, mislim da i mi u okviru Koalicije za Mostar moramo sjesti i napraviti jednu zajedničku platformu i prema Bh. bloku i prema HDZ-u - dodaje Radončić.

Na novinarsko pitanje hoće li se o eventualnim koalicijama u Mostaru odlučivati u samom gradu na Neretvi ili na stranačkim sastancima u Sarajevu, Radončić je kazao kako bi bilo politički fer i mudro da se Mostar prepusti Mostarcima.

- To su veoma odgovorni ljudi, mislim i na članove naše Koalicije, ali i Bh. bloka i HDZ-a. I ja zaista očekujem da dobijemo novu vlast u Mostaru koja će početi da sklanja one silne ruševine, koja će se baviti izgradnjom grada, koja će se baviti jednim novim odnosom između Bošnjaka i Hrvata. Novi izbori imaju smisla ako daju novu politiku, a nova politika bude rezultanta nečega što Mostarcima treba - kaže Radončić.

Na pitanje s kim zapravo Koalicija za Mostar želi koalirati - sa Bh. blokom ili HDZ-om, Radončić ističe kako nije stvar "s kim ćemo mi koalirati, nego s kime će koalicije između sebe sarađivati".

- SBB, za koji i sami registrujete da će vjerovatno imati dobar rezultat, prvi put učestvuje na mostarskim izborima i mislim da će prisustvo SBB-a i nekih drugih političkih stranaka - SBiH ili BPS-a - dati jedan novi kvalitet na ono što Hrvati kažu bošnjačka politička scena - mada se ja s tim ne bih složio. U Mostaru se mora otvoriti stranica saradnje u najboljem interesu grada, da prestanu taj dualizam i ta podjela ogromnih budžetskih sredstava koja je bila vrlo jednostavna - napomenuo je Radončić.

Navodi da nadležne institucije trebaju utvrditi je li bilo zloupotrebe budžetskih sredstava u proteklih 12 godina ili je samo bilo previše novaca koji nisu pametno iskorišteni.

- Nama problem treba biti stanje u Mostaru u ekonomskom, socijalnom, kulturološkom, međureligijskom smislu. Nadam se da će ove nove stranke dati jedan pozitivan doprinos svemu tome - dodaje Radončić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo