12.12.2020 / 13:47 KORONAVIRUS - Covid-19

Južna Koreja javila o 950 novozaraženih, najveće dnevno povećanje

Južna Koreja javila o 950 novozaraženih, najveće dnevno povećanje
Foto: AA

Južna Koreja u subotu je izvjestila o novih 950 slučajeva koronavirusa, što najveće dnevno povećanje broja zaraženih od izbijanja pandemije, dok strahovanja rastu od nakrcanih bolnica u široj regiji prijestonice, Seula.

S brojkama koje je danas objavio korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ukupan broj zaraženih u zemlji porastao je na 41.736  nakon što su zdravstveni zvaničnici uvrstili više od 9.800 slučajeva u proteklih samo 15 dana. Šestero pacijenata od COVID-19 preminulo je u proteklih 24 sata, povećavajući ukupan broj umrlih na 578.

Većina novih slučajeva prijavljena je u gusto naseljenoj široj regiji Seula, gdje se zdravstveni radnici bore da suzbiju širenje zaraze na skoro svim lokacijama, uključujući bolnice, domove za stare i nemoćne, restorane, saune, škole i vojne jedinice.

Rast broja zaraženih također je prijavljen u ostalim velikim gradskim centrima, među kojima su Busan, Gwangju, Daejeon, Ulsan i Daegu, jugoistočni grad koji je bio epicentar proljetne epidemije.

Vlada je ublažila svoja ograničenja fizičkog distanciranja na najniži nivo u oktobru uprkos upozorenjima eksperata o drugom valu epidemije tokom hladnijeg vremena kada većina ljudi provodi više vremena u zatvorenim prostorima.

Zvaničnici su ponovo  uveli neka ograničenja u posljednjim sedmicama, kao što su zatvaranje noćnih klubova i ograničenje radnog vremena restorana, i mogle bi biti prinuđene da dodatno suzbiju ekonomske aktivnosti.

Premijer Chung Sye-kyun izjavio je da bi Južna Koreja mogla povisiti restrikcije na najviši nivo, koje uključuju zabranu okupljanja više od 10 ljudi, zatvaranje škola i prekid takmičenja u profesionalnom sportu, te traženje od kompanija da većina njihovih uposlenika radi od kuće.

Predsjednik Moon Jae-in u Facebook poruci uputio je izvinjenje zbog neuspjeha vlade da suzbije širenje zaraze uprkos višemjesečnim mjerama koje su naškodile ekonomiji zemlje. Apelovao je na budnost, rekavši da zemlja prolazi kroz „svoju posljedenju krizu prije dolaska vakcina i izliječenja“, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo