11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

11.12.2020 / 20:32 Regija - Predsjednik Hrvatske

Milanović: Nisam imao što raditi na Europskom vijeću

Milanović: Nisam imao što raditi na Europskom vijeću
Foto: FENA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je rekao da je odbio zastupati Hrvatsku u Europskom vijeću umjesto koronavirusom zaraženog Andreja Plenkovića zato što „tamo nije imao što raditi“ jer se raspravljalo o pitanjima izvan ovlasti predsjednika, dodavši da je premijer to prihvatio „najnormalnije“.

Hrvatski premijer Plenković nije sudjelovao na sastanku Europskog vijeća jer boluje od covida-19, pa je Hrvatsku na tom sastanku zastupao slovenski premijer Janez Janša. Dvojica čelnika bila su u stalnom kontaktu tijekom tog susreta s kojeg je zbog koronavirusa izostao i estonski premijer, podsjeća Hina.

Premijer je ponudio Milanoviću da zastupa Hrvatsku, što je on odbio zbog sadržaja tema o kojima se raspravljalo, a što je Plenković „najnormalnije prihvatio“, rekao je MIlanović u petak u razgovoru za HRT. Dvojica čelnika dogovorila su se će od Janše zatražiti da zastupa Hrvatsku.

Milanović je u petak rekao da on nema „što raditi“ na sastancima Vijeća na kojem se raspravljalo o stvarima izvan njegovih ovlasti, a koje „kasnije završavaju na vladi ili u Saboru“, pa bi samo bio glasnogovornik vlade, što nije njegov posao.

„Ili mogu, a tog sam se nagledao, doći tamo i pričati i praviti se pametan. Gledao sam kako otužno i jadno izgleda kad neki predsjednici bez izvršnih ovlasti ugrabe priliku jednom u pet godina mijenjati Slovaka ili Bugarina, ne možeš ih se otarasiti“, kazao je Milanović.

Dodao je kako je za dio ustava u kojem stoji da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavljaju vlada i predsjednik sukladno ovlastima odgovoran on osobno jer je to pisao 2010. godine, pa podsjetio je da je Plenković na isti način jednom tako zastupao Bugarsku.

Za razliku od tog sastanka na vrhu EU-a na kojem se govorilo o stvarima izvan ovlasti predsjednika, Milanović je najavio da bi iduće godine trebao biti održan samit EU-NATO, na koji će ići jer je to situacija u kojoj predsjednik može zastupati Hrvatsku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo