10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.12.2020 / 21:53 KORONAVIRUS - Covid-19

Boris Johnson bi se mogao cijepiti uživo na televiziji

Boris Johnson bi se mogao cijepiti uživo na televiziji
Foto: Vijesti.ba

Britanski premijer Boris Johnson mogao bi se cijepiti uživo na televiziji kako bi pokazao da je cjepivo protiv covida-19 sigurno, ali neće primiti dozu prije onih najpotrebitijih, rekla je u srijedu njegova glasnogovornica.

Johnson (56), koji je proveo neko vrijeme na intenzivnoj njezi kad mu je potvrđena zaraza koronavirusom ranije ove godine, pozdravio je britansko odobrenje cjepiva tvrtke Pfizer kao globalnu pobjedu i tračak nade u pandemiji koja je naštetila gospodarstvu i otežala svakodnevni život.

No poput ostalih lidera, Johnson ne bi trebao primiti cjepivo prije najranjivijih skupina ljudi. Međutim, on želi pokazati da je cjepivo sigurno i pokušati uvjeriti ostale da se cijepe čim ono postane dostupno široj populaciji, piše u srijedu Reuters.

"Mislim da to nije nešto što bi on odbacio", rekla je glasnogovornica vlade AllegraStratton na upit hoće li se na televiziji prenositi cijepljenje britanskog premijera.

"No mislim da isto tako znamo da on ne bi primio dozu koja bi trebala biti za nekoga ekstremno ranjivog, klinički ranjivog i nekoga tko bi je trebao dobiti prije njega", dodala je.

Johnson je rekao da će cijepljenje biti dobrovoljno. Rezultati ankete YouGov pokazuju da 20 posto Britanaca nije uvjereno ili nije sasvim uvjereno u sigurnost cjepiva. Njih 66 posto podržalo je ideju da ministar zdravstva Matt Hancock primi dozu cjepiva u televizijskom prijenosu.

Britanska vlada objavila je da će prednost pri cijepljenju imati korisnici domova za starije i njihovi njegovatelji, potom svi stariji od 80 i zdravstveni radnici na prvoj liniji.

Johnson je otvoreno govorio o svojoj borbi s covidom-19 u travnju i poručio da se borio za svoj život. Dodao je da se njegovo stanje pogoršalo i zbog njegove težine pa otad često spominje svoju borbu s gubitkom kilograma. Stratton je poručila da britanski premijer više vježba otkako je prebolio covid-19.

Johnsonova glasnogovornica također je rekla da je na Buckinghamskoj palači odluka hoće li se cijepiti 94-godišnja kraljica Elizabeta. Glasnogovornik palače odbio je to komentirati i rekao da su zdravstvena pitanja kraljevske obitelji tradicionalno privatne naravi.

Kraljica i njezin 99-godišnji suprug, princ Filip, koji su u drugom redu prioriteta za cijepljenje, proveli su nacionalno zatvaranje zemlje ove godine s manjim brojem osoblja u dvorcu Windsor.

Planiraju ondje ostati za božićne blagdane, umjesto da putuju u Sandringham na istoku Engleske što inače čine.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo