-5°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

30.11.2020 / 08:37 KORONAVIRUS - Covid-19

U Gazi zdravstveni sistem u teškom stanju, raste broj zaraženih

U Gazi zdravstveni sistem u teškom stanju, raste broj zaraženih
Foto: FENA

Palestinski Centar za ljudska prava Al-Mezan saopćio je kako bi zbog nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta u Pojasu Gaze moglo doći do humanitarne katastrofe uslijed pandemije koronavirusa.

U saopćenju se navodi kako 20 posto zaraženih ima tešku kliničku sliku.

Upozoreno je i kako broj novozaraženih na dnevnom nivou približava 1.000 te da se u bolnicama u Gazi nalazi ograničen broj kreveta i medicinske opreme.

Navodi se i kako je zdravstveni sistem u teškom stanju i zbog blokade koju primjenjuje Izrael, te je izražena zabrinutost za zdravlje oko dva miliona Palestinaca koji žive u Gazi.

Rečeno je i kako neće, ukoliko broj aktivnih slučajeva nastavi rasti u Pojasu Gaze, koja je pod kopnenom, morskom i zračnom izraelskom blokadom od 2006. godine, biti dovoljno kapaciteta u bolnicama.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da bi zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom, moglo doći do urušavanja zdravstvenog sistema u Gazi.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva Palestine, u Gazi je koronavirusom zaraženo 19.898 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo