°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.11.2020 / 14:00 KORONAVIRUS - "Uskladiti stajališta o skijaškoj sezoni"

Slovenski skijaški centri čekaju razvoj epidemiološke situacije

Slovenski skijaški centri čekaju razvoj epidemiološke situacije
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Slovenski skijaški centri pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, unatoč velikim rezervama vlade da s njom joj neko vrijeme ne treba računati zbog teške epidemiološke situacije.

Mariborsko Pohorje i skijalište Krvavec, popularni među Ljubljančanima, ali i hrvatskim ljubiteljima bijelih staza, već su, zahvaljujući nižim temperaturama, svoje terene pokrili umjetnim snijegom, te prodali nekoliko tisuća sezonskih karata u pretprodaji. Svjesni su, međutim, da je sve ovisno od epidemiološke situacije i eventualnih relaksacija sada važećih mjera, čemu se ne treba odmah nadati, prenose slovenski mediji.

Da je skijanje, a osobito masovno, u ovim uvjetima vrlo problematično potvrdio je glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, potvrdivši da se o cijeloj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na razini zemalja alpskoga kruga.

"Za sada imamo jak lockdown i za otvaranje djelatnosti upravitelja žičara nema mogućnosti", kazao je u srijedu na konferenciji za novinare, upitan kako stoji s mogućim otvaranjem skijaških centara koji su značajan dio slovenske turističke ponude.

Kacin je pri tome upozorio da su u nekim drugim alpskim državama, gdje je prošle zime došlo do velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom, rezerve oko otvaranja skijaških centara još i veće nego u Sloveniji.

"Sada je vožnja gondolskim žičarama zabranjena, a o otvaranju žičara moglo bi se razmišljati u doglednoj budućnosti samo ako epidemiološka slika bude bitno bolja nego što je sada", upozorava predstavnik slovenske vlade.

'Više zemalja treba uskladiti stajališta o skijaškoj sezoni'

Po Kacinovim riječima će biti potrebno da se o pitanju otvaranja skijaške sezone usklade stajališta između više zemalja koje su s time imale probleme početkom ove godine, kada je epidemija došla u Europu, kako bi se "spriječilo da ta djelatnost opet bude jedno od izvorišta širenja" bolesti.

Kako prenose slovenski mediji, skijališta u Sloveniji navode kako su se spremna prilagoditi svim epidemiološkim propisima koje odrede vlada i nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ), te da su uz uvjete za sigurno skijanje i transport žičarama spremni prilagoditi i ugostiteljsku ponudu, iako je to teži dio problema.

Neka skijališta tako su već planirala postavljanje "šankova na otvorenome" za svoje goste i ponudu hrane "za vani" (sustav "to go"), a jamče da će u vrijeme sezone onemogućiti masovna druženja, okupljanja i skijaške partyje.

Kako prenose slovenski mediji, izrazito protiv otvaranja skijališta dok se ne obuzda pandemija u Europi su Italija i južna njemačka pokrajina Bavarska, Austrija svakako namjerava pokrenuti ovu važnu turističku djelatnost, stajalište Francuske još nije poznato, dok se slovenska vlada o tom pitanju još nije službeno izjasnila, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo