10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

26.11.2020 / 08:57 KORONAVIRUS - Covid-19

Merkel u njemačkom parlamentu o novim mjerama protiv koronavirusa

Merkel u njemačkom parlamentu o novim mjerama protiv koronavirusa
Foto: Arhiv

Njemačka kancelarka Angela Merkel govorit će u četvrtak u parlamentu u Berlinu, iznoseći nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa koje su razrađene u razgovorima sa šefovima 16 njemačkih saveznih država.

Merkel će se obratiti u 9 sati ujutro (08:00 GMT). Nakon toga slijedi sat i pol rasprave, prenosi dpa.

Nakon sedam sati razgovora u srijedu, Merkel i premijeri njemačkih saveznih država složili su se da će se djelimična blokada zemlje - namijenjena sprečavanju širenja novog koronavirusa - produžiti do 20. decembra.

Također je dogovoreno da se privatna okupljanja ograniče na pet osoba iz dva domaćinstva - s djecom u dobi od 14 godina koja nisu izuzeta iz broja.

No, ograničenja za kontakt trebaju se ublažiti između 23. decembra i 1. januara kako bi ljudi mogli slaviti tokom božićnog razdoblja.

Predstavnici će odlučiti da se može sastati do 10 ljudi, s djecom u dobi od 14 godina koja nisu izuzeta, iako se država Schleswig-Holstein planira držati vlastitih pravila.

Sportske aktivnosti podložne su ograničenjima barem do Božića, a kada će sportske aktivnosti biti dopuštene nakon praznika, ostaje nejasno.

Mjere za božićno razdoblje će biti potpisane kasnije u decembru, jer vlada ima mogućnost provoditi mjere protiv koronavirusa samo četiri sedmice unaprijed.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo