8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.11.2020 / 15:01 KORONAVIRUS - Slovenski premijer

Janša: Kraj epidemije u optimističnoj varijanti za tri mjeseca

Janša: Kraj epidemije u optimističnoj varijanti za tri mjeseca
Foto: Arhiv

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u srijedu da bi prema optimističkim očekivanjima epidemija koronavirusa u Europi i Sloveniji mogla biti zaustavljena u iduća tri mjeseca, odnosno kad se počne masovno primjenjivati cjepivo.

"Vlada već priprema novi zakonski paket pomoći gospodarstvu i građanima za vrijeme nakon izlaska iz epidemije, no to se neće dogoditi do kraja ove godine. No, optimistički se nadamo da će do toga doći u roku tri mjeseca i da će cjepivo koje dolazi uspješno zaustaviti širenje epidemije u Europi i Sloveniji", kazao je Janša zastupnicima u parlamentu.

On je predstavio šesti zakonski paket pomoći zbog posljedica koronakrize kojim se poslodavcima, građanima, nezaposlenima i drugim kategorijama odobravaju subvencije od oko jedne milijarde eura, prenosi Hina.

Opozicija lijevog centra kritična je prema vladi jer smatra da nije na vrijeme poduzela mjere za obuzdavanje epidemije, te uspjela smiriti drugi epidemijski val unatoč svim restrikcijama.

Oporba najavljuje da će glasovati protiv vladinog zakonskog prijedloga da se prekršitelji epidemijskih mjera drakonski kažnjavaju globama od tisuću do deset tisuća eura, jer smatra da bi bolji učinak, umjesto kažnjavanja, imala bolja komunikacija i objašnjavanje mjera, uz više empatije prema pogođenim slojevima stanovništva u ovoj krizi. Predložene kazne višestruko su veće nego što je sadašnja kazna koja iznosi 400 eura.

Epidemija se ne smiruje

Situacija se s epidemijom još ne smiruje, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani u srijedu glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin, komentirajući trenutno stanje.

Prema objavljenim podacima vlade, u zadnja je 24 sata umrlo još 43 oboljelih, dok je bilo još 2.226 novozaraženih, treći najveći broj novih zaraza u jednom danu do sada.

U vrlo opterećenim covid bolnicama sada je 1297 bolesnika, od čega 202 na intenzivnim odjelima, a u nekima od njih upozoravaju na kritičnu situaciju koju za sada nekako uspijevaju kontrolirati.

"Stalno moramo improvizirati i to nas iscrpljuje u pogledu resursa i kadra i to stanje ne može trajati unedogled", kazao je na vladinoj konferenciji za novinare dr. Gregor Prosenc iz mariborskog Kliničkog centra (UKC), navevši da su krajem prošlog tjedna zbog preopterećenosti i manjka postelja morali neke od oboljelih prebacivati u druge bolnice širom države.

Trenutno je u toj bolnici 218 oboljelih, od čega 47 na intenzivnom odjelu, a Prosen je kazao kako se sumnja da je do nove eksplozije širenja virusa došlo prije desetak dana u vrijeme okupljanja za Martinje.

Zaraza najprisutnija u radnim sredinama i domovima za starije

Prema preliminarnoj analizi koju je napravio slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) dosta razloga za porast infekcija u zadnje vrijeme treba tražiti u radnim sredinama koje ne poštuju sve propise u pogledu osobne zaštitne opreme i sredstava i gdje do neželjenih kontakata dolazi primjerice u pauzama ili kod jela i pušenja.

Predstavnici ministarstva za rad i socijalnu politiku potvrdili su da je stanje u domovima za starije i dalje teško, mnogo teže nego u prvom epidemijskom valu, pa je tako od 20. srpnja do danas u njima umrlo 580 štićenika, unatoč svim poduzetim mjerama zaštite i koordinatorima za obuku i primjenu mjera koje je odredila vlada.

Situaciji sa širenjem virusa u domovima doprinose i neadekvatni prostorni uvjeti jer je u domovima mnogo štićenika, a građeni su prije više desetaka godina, upozorila je državna tajnica u tom ministarstvu Marija Ribič.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo