9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

24.11.2020 / 12:31 KORONAVIRUS - Francuski predsjednik

Macron će danas najaviti ublažavanje mjera lockdowna

Macron će danas najaviti ublažavanje mjera lockdowna
Emmanuel Macron / Vijesti.ba
Očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak navečer u televizijskom govoru najaviti ublažavanje mjera lockdowna nakon pada broja zaraženih širom zemlje.

Očekuje se da će Francuska narednih sedmica početi s ublažavanjem restrikcija vezanih za Covid-19, a ovaj proces će se odvijati u tri faze kako bi se izbjegao novi talas pandemije, tvrde visoki zvaničnici.

U svom govoru koji će biti održan danas, očekuje se da će Macron najaviti ublažavanje restrikcije koje su na snazi ​​od 30. oktobra, objavio je  AFP.

- Emmanuel Macron govorit će o tome kako će izgledati narednih nekoliko sedmica, posebno o tome kako prilagoditi strategiju ublažavanja restrikcija. Radi se o prilagođavanje pravila lockdowna kako se zdravstvena situacija popravlja, a sve s ciljem izbjegavanja novog talasa pandemije - rekao je glasnogovornik vlade Gabriel Attal za francuski sedmični list Le Journal Du Dimanche.

- Bit će tri koraka koja ćemo poduzeti vezano za ublažavanje mjera s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike povezane s nekim preduzećima: prvi korak ćemo provesti oko 1. decembra, zatim pred praznike koncem godine, i posljednji od januara 2021. - dodao je Attal.

Međutim, barovi i restorani i dalje podliježu restrikcijama, kazao je on.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo