7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

24.11.2020 / 07:57 KORONAVIRUS - Suosnivač Microsofta

Gates siguran: Skoro sve vakcine bit će spremne do februara

Gates siguran: Skoro sve vakcine bit će spremne do februara
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Suosnivač Microsofta Bill Gates vjeruje kako će gotovo sve vakcine za koronavirus biti učinkovita, otkrio je za CNN.

Pfizerova i Modernina vakcina po prvim su podacima jako učinkovite, a Gates tvrdi kako očekuje da ista stvar bude i s vakcinama od AstraZenece, Johnson & Johnsona te Novavaxa.

- Vjerujem da će se do februara pokazati da su sve te vakcine efikasne i sigurne. I dalje raste broj novozaraženih i očekuje se porast te brojke doslovno sve do februara, a to bi u SAD-u moglo značiti preko dvije hiljade mrtvih dnevno u tom periodu - rekao je Gates pa se dotakao mjera:

- Nosite maske. Pokušajte izdržati do proljeća jer tad će vakcina zaista početi smanjivati broj zaraženih, a pomoći će i promjena vremena na toplije, prenosi 24sata.hr.

Neke vakcine imaju logističke probleme, poput Pfizerove, koja se mora skladištiti na čak -75 stupnjeva Celzijusovih. Ipak, Gates vjeruje kako će ti problemi biti rješivi:

- Morate se pobrinuti da se neka vakcina ne potroši uzalud, ali vjerujem da će se logistika već nekako riješiti. Mislim da će biti dovoljno ljudi koji će se odmah vakcinisati i onda će oni privući ostale te ćemo s vremenom doći na tu razinu od 70% i više onih koji su nam potrebni kako bismo spriječili širenje bolesti.

Za kraj, za CNN se dotakao i Dana zahvalnosti te otkrio kako će s nekim članovima porodice biti na video vezi kako bi smanjili broj onih koji se nalaze u istoj prostoriji zbog korona virusa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo