-3°C
Mostar 1°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

23.11.2020 / 22:31 KORONAVIRUS - Covid-19

WHO: S razvojem vakcina svjetlost na kraju tunela sve jača

WHO: S razvojem vakcina svjetlost na kraju tunela sve jača
Tedros Ghebreyesus / Vijesti.ba
S trenutnim razvojem vakcina, svjetlost na kraju tunela COVID-19 postaje sve jača, rekao je u ponedjeljak Tedros Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ghebreyesus, koji je govorio na webinaru o koronavirusu u Ženevi, dao je optimističnu procjenu razvoja vakcina nakon što su nedavni podaci pokazali da je u posljednje četiri sedmice zabilježeno više slučajeva COVID-19 nego u prvih šest mjeseci pandemije.

U isto vrijeme upozorio je da “hitnost s kojom su vakcine razvijene mora odgovarati istom hitnosti kako bi se pravedno rasporedile“.

“Sa najnovijim pozitivnim vijestima o ispitivanjima vakcina, svjetlost na kraju ovog dugog, mračnog tunela postaje sve svjetlija. Sada postoji stvarna nada da će vakcine, u kombinaciji s drugim provjerenim metodama i mjerama javnog zdravstva, pomoći u zaustavljanju pandemije“, rekao je Ghebreyesus.

Naglasio je da nijedna vakcina u istoriji nije razvijena tako brzo kao sada.

“Naučna zajednica ima novi standard za razvoj vakcina. Sada međunarodna zajednica mora postaviti novi standard za pristup vakcinama“, smatra prvi čovjek WHO-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo