5°C
Mostar 7°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

23.11.2020 / 20:46 KORONAVIRUS - Prvi put nakon mjesec dana

Pao broj novozaraženih u Španiji

Pao broj novozaraženih u Španiji
Foto: Vijesti.ba
Broj zaraženih koronavirusom u Španiji pao je prvi put nakon mjesec dana ispod 400 na 100.000 stanovnika, što je unijelo optimizam u neke dijelove zemlje poput Katalonije koja je nanovo otvorila kafiće.

U zadnje dvije sedmice inficiralo su se, naime, 374 osobe na 100.000 stanovnika, izvijestilo je špansko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak.

U Barceloni su kafići i restorani bili prisilno zatvoreni tokom posljednjih 40 dana, a u ponedjeljak ih je oko 70 posto nanovo počelo s radom, saopćilo je katalonsko udruženje ugostitelja. Katalonska vlada dopustila im je rad uz kapacitet od 30 posto. Kulturna događanja, koja su također bila zabranjena, nanovo su dopuštena uz 50 posto kapaciteta.

Tokom vikenda je premijer Pedro Sánchez najavio vakcinisanje značajnog broja stanovnika nakon januara, a u utorak bi lijeva koalicijska vlada trebala predstaviti detalje plana vakcinisanja. Španija bi uz Njemačku mogla prva vakcinisati stanovnike.

Dok u Španiju ne stigne vakcina, svaka od 17 autonomnih pokrajina samostalno uvodi mjere za suzbijanje koronavirusa.

U Madridu, koji nije zatvarao ugostiteljske objekte za razliku od Katalonije, desna vlast je iznenađena premijerovim optimizmom po pitanju vakcinisanja. "Plan o vakcinisanju nije napravljen u dogovoru s autonomnim pokrajinama. Mislim da je ovo slavlje preuranjeno", izjavio je Enrique Ruiz Escudero, dužnosnik zdravstva u vladi pokrajine Madrid.

Od petka se u Španiji, zemlji s 47 miliona stanovnika, zarazilo dodatnih 25.886 osoba, a umrlo 512. No kada se gleda broj inficiranih na 100.000 stanovnika objavljen je najpovoljniji podatak još od 23. oktobra kada se inficirala 361 osoba među 100.000 stanovnika.

Svi putnici koji slete na španske aerodrome ili uplove u morske luke od ponedjeljka moraju imati potvrdu o obavljenom PCR testu unutar 72 sata uoči dolaska. Tom mjerom obuhvaćeni su putnici koji dolaze iz 65 "rizičnih zemalja".

U kategoriju "rizičnih zemalja" ulaze one u kojima je tokom zadnja dvije sedmice inficirano više od 150 osoba na 100.000 stanovnika.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo