15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

22.11.2020 / 17:25 KORONAVIRUS - Njemčki ministar vanjskih poslova

Maas o protivnicima maski: Omalovažavaju i trivijaliziraju Holokaust

Maas o protivnicima maski: Omalovažavaju i trivijaliziraju Holokaust
Foto: EPA - Vijesti.ba

Njemčki ministar vanjskih poslova Heiko Maas se obrušio na protivnike nošenja maski koji su se usporedili s nacističkim žrtvama, optuživši ih da umanjuju i omalovažavaju Holokaust te da od hrabrosti boraca otpora "rade sprdnju".

Vrlo oštre riječi uslijedile su nakon što je jedna djevojka na pozornici na prosvjedu u Hanoveru protiv restrikcijskih mjera vezanih uz koronavirus kazala da se osjeća "baš kao Sophie Scholl".

Scholl je bila njemačka studentica koju su nacisti smaknuli 1943. zbog sudjelovanja u pokretu otpora.

"Svi oni koji se danas uspoređuju sa Sophie Scholl ili Anom Frank rade sprdnju od hrabrosti koju je trebalo imati da biste se suprotstavili nacistima", napisao je Maas na Twitteru.

Optužio je prosvjednika da "trivijaliziraju Holokaust i pokazuju nepodnošljiv zaborav povijesti".

"Ništa ne povezuje prosvjednike protiv koronamjera s borcima pokreta otpora. Ništa", tvitao je Maas.

Na snimci s prosvjeda se vidi da je jedan od nadzornika prekinuo djevojku i kazao joj da njezine riječi "trivijaliziraju Holokaust" te dodao da neće "osiguravati glupost od skupa", nakon čega se 22-godišnjakinja koja se predstavila kao Jana rasplakala i napustila pozornicu.

Prošli tjedan se jedna 11-godišnja djevojčica na prosvjedu protiv nošenja maski u Karlsruheu usporedila s Anom Frank jer je morala u tišini slaviti svoj rođendan kako susjedi ne bi čuli da je pozvala prijatelje.

Ta je usporedba izazvala zgražanje, a policija je njezinu izjavu ocijenila "neprimjerenom i neukusnom".

Mjere njemačke vlade za suzbijanje pandemije izazvale su val prosvjeda u zemlji koji su privukli razne skupine, od ekstremnih ljevičara, teoretičara zavjere do krajnjih desničara, koji tvrde da se tim mjerama krše njihova građanska prava.

I danas se u Berlinu na jednom takvom prosvjedu okupilo nekoliko stotina ljudi.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo