8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.11.2020 / 09:49 KORONAVIRUS - Izaslanik WHO-a

Evropu bi početkom 2021. mogao pogoditi treći val koronavirusa

Evropu bi početkom 2021. mogao pogoditi treći val koronavirusa
David Nabarro / Vijesti.ba
Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 predvidio je treći val pandemije u Europi početkom 2021. godine, ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine nužno u sprečavanju drugog vala zaraze.

"Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu za vrijeme ljetnih mjeseci, pošto su prvi val zaraze stavili pod kontrolu", rekao je predstavnik WHO-a David Nabarro u intervjuu za švicarske medije.

"Sada imamo drugi val. Ne izgrade li nužnu infrastrukturu, imat ćemo treći val početkom sljedeće godine", upozorava Nabarro, Britanac čija kampanja da postane glavni ravnatelj WHO-a 2017. godine nije uspjela.

Europa je nakratko imala pad stope zaraženih a sada se zaraza ponovno proširila

Europa je nakratko imala pad stope zaraženih a sada se zaraza ponovno proširila. Njemačka i Francuska jučer su zabilježile porast slučajeva za 33.000, Švicarska i Austrija imaju tisuće slučajeva dnevno, dok je Turska izvijestila o rekordnih 5.532 novih slučajeva.

Nabarro je izdvojio potez Švicarske da dopusti skijanje - s obaveznim nošenjem maski u žičarama - dok su ostale alpske zemlje zatvorile skijališta. Nabarro je rekao da bi Švicarska mogla doseći "vrlo visoku razinu bolesnih i umrlih", prenosi Hina.

"Jednom kad stope zaraze uminu, a uminut će, tada možemo biti slobodni koliko hoćemo", rekao je Nabarro za list Solothurner Zeitung. "Ali sada? Trebaju li se skijališta otvarati? Pod kojim uvjetima?", pitao je.

Nabarro je pohvalio odgovore azijskih zemalja

Nabarro je pohvalio odgovore azijskih zemalja poput Južne Koreje, gdje je stopa zaraze relativno niska.

"Ljudi su se potpuno angažirali, prihvatili su ponašanje koje otežava širenje virusa. Održavaju razmak, nose maske, izoliraju se kad su bolesni, peru ruke i lice. Štite najugroženije skupine", kazao je.

Nabarro je također rekao da Azija nije prerano ublažila ograničenja.

"Morate čekati dok se broj zaraženih ne snizi i ostane takav. Reakcija Europe nije bila potpuna", rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo