12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

21.11.2020 / 18:03 KORONAVIRUS - U bolnici u Valjevu

Od posljedica zaraze COVID-19 preminuo raščinjeni episkop Artemije

Od posljedica zaraze COVID-19 preminuo raščinjeni episkop Artemije
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije preminuo je danas od posljedica virusa korona u bolnici u Valjevu.

U novijoj historiji SPC-a, bivši vladika je jedini koji je raščinjen i kome je uzet čin. On je raščinjen po izboru patrijarha Irineja, a njegov tadašnji potez ocijenjen je kao hrabar.

Upravo je još za života patrijarha Pavla, počivši patrijarh Irinej tada vladika niški, bio upućen na Kosovo da provjeri i izvijesti o stanju u Eparhiji.

Isprva penzionisanje, a potom i rapčinjavanje dogodilo se po izboru patrijarha Irineja. Tada je taj njegov potez ocijenjen kao hrabar i smio, ali i da je u tron SPC-a došao jerarh koji ne gura probleme pod tepih.

Sabor SPC raščinio je penzionisanog vladiku raško-prizrenskog Artemija 19. novembra 2010. godine, prije tačno deset godina.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gdje je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je prije njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC-a raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mjesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima, prenosi Nova.rs.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo