°C
Mostar 13°C
Tuzla °C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

21.11.2020 / 00:20 KORONAVIRUS - Covid-19

U Turskoj najveći broj umrlih od koronavirusa u jednom danu

U Turskoj najveći broj umrlih od koronavirusa u jednom danu
Foto: Reuters

Turska je u petak objavila da je u protekla 24 sata imala 141 smrtni slučaj povezan s koronavirusom, što je najveći broj dosad, uoči stupanja na snagu restrikcija kojima se treba zaustaviti širenje epidemije.

Nakon ovih novih žrtava o kojima je izvijestilo ministarstvo zdravstva, broj umrlih zbog pandemije popeo se u Turskoj na 12.084, a više od 435.000 slučajeva je službeno dijagnosticirano. Prethodni crni rekord zabilježen 19. travnja bio je 127 umrlih.

Najnoviji podatci su objavljeni nedugo prije nego u petak navečer na snagu stupi niz mjera kojima se želi zaustaviti širenje epidemije. Tako će restorani i barovi moći isključivo prodavati hranu za van a Turci neće moći izlaziti vikendom od 20.00 do 10.00 sati.

Usto, trgovački centri, velike trgovine i frizeri moraju prestati s radom u 20.00 sati počevši od petka, a kina će biti zatvorena do kraja godine. Nastava će se organizirati na daljinu do kraja prosinca.

Najavljujući u utorak te restrikcije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio da će vlada, nastavi li se epidemija pogoršavati, morati "razmisliti o još strožim mjerama".

Liječničke udruge tvrde da je stvaran broj zaraženih i umrlih u Turskoj mnogo veći od onoga koji je objavilo ministarstvo zdravstva.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, Erdoganov politički protivnik, pozvao je prošlog tjedna da se proglasi karantena u gospodarskom središtu zemlje koje je  posebno teško stradalo. Po njegovim riječima, broj ljudi koji svakodnevno umiru u Istanbulu viši je od broja koji vlada svakodnevno objavljuje za čitavu zemlju.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo