3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

18.11.2020 / 09:14 KORONAVIRUS - Laboratorijski testovi pokazali

Tečnost za higijenu usta ubija koronavirus za 30 sekundi

Tečnost za higijenu usta ubija koronavirus za 30 sekundi
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Proizvod koji mnogi koriste za higijenu usta i zuba mogao bi da postane dio svakodnevice i onih koji to nisu radili do sada jer su laboratorijski testovi pokazali da može da ubije koronavirus za samo 30 sekundi.

Slijede klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je rastvor efikasan za smanjenje količine virusa i kod zaraženih ljudi i kako bi se koristio.

Prvi rezultati studije Sveučilišta Cardiff, javnog istraživačkog sveučilišta u Walesu,koja još nije dobila potvrdu iz znanstvenih krugova, pokazali su da rastvori za ispiranje usta sa najmanje 0,07 posto cetilpiridin-klorida mogu da se izbore sa koronavirusom, piše Indipendent.

Znanstvenici su sproveli testove u univerzitetskoj laboratoriji podražavajući uvjete u ždrijelu u nosnoj duplji.

Rad koji je nazvan „Virucidna efikasnost komponenti rastvora za ispiranje usta protiv SARS-CoV-2 in vitro“ treba da prouči struka i da svoj sud, što je dio procedure priznavanja ovakvih radova.

Rezultati do kojih su došli stručnjaci Univerziteta Cardiff još jedna su potvrda da tečnosti s cetilpiridin-kloridom mogu da budu naši saveznici u borbi s koronavirusom, pišu mediji.

Naime, u drugoj studiji objavljenoj prošle nedjelje znanstvenici navode da su takvi rastvori efikasni u smanjivanju količine virusa.   

Sljedeći korak stručnjaka Univerziteta Cardiff je klinička provjera koliko je efikasan rastvor za ispiranje usta u smanjivanju količine virusa u pljuvački pacijenata zaraženih koronavirusom. Rezultati se očekuju početkom 2021. godine jer je ispitivanje u tijeku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo