8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.11.2020 / 15:49 KORONAVIRUS - Covid-19

Švedska uvela najstrožu mjeru dosad

Švedska uvela najstrožu mjeru dosad
Foto: Vijesti.ba
Švedski premijer Stefan Lofven rekao je u ponedjeljak da se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na 8 s dosadašnjih tristo.

"Ovo je nova norma za čitavo društvo", rekao je Lofven na novinskoj konferenciji. "Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste. Otkažite!"

"Bit će gore, preuzmite odgovornost i svoju obvezu u zaustavljanju zaraze", rekao je premijer.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke.

Imaju 177.000 oboljelih dosad

Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko je puta viša od one u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim evropskim zemljama poput Španije.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, arhitekt tzv. "švedske strategije", nedavno je priznao da je kolektivni imunitet na koronavirus u Švedskoj vjerovatno niži nego se ranije procjenjivalo.

Tegnell, koji je odbacivao zatvaranje i nije propagirao široku upotrebu maski, također je kazao da se zemlja bori s drugim valom pandemije nakon što je u augustu bio rekao da takav scenarij nije vjerovatan.

Tegnell je rekao da proljetni val u Švedskoj vjerovatno nije donio imunitet kakvom su se nadali, dodajući da je broj asimptomatskih infekcija očito bio manji nego što se ranije vjerovalo.

Švedska na 10.23 miliona stanovnika ima 177.000 oboljelih od početka pandemije i 6164 umrlih.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo