14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

07.11.2020 / 08:31 KORONAVIRUS - Covid-19

BiH u vrhu prema broju smrtnih slučajeva od korone u regionu

BiH u vrhu prema broju smrtnih slučajeva od korone u regionu
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Iako nismo pri vrhu regionalne ljestvice po pitanju zaraženih, definitivno jesmo po stopi smrtnosti od oboljenja COVID-19.

Evropski centar za zarazne bolesti (ECDC) redovno prati i bilježi brojke, kako novozaraženih tako i smrtnih slučajeva, ali i brojke testiranja, kao i oporavljenih.

Na osnovu njihovih podataka, napravljeni su grafikoni koji jasno pokazuju da je Bosna i Hercegovina na prvom mjestu prema kumulativnom broju potvrđenih smrtnih slučajeva u proteklih sedam dana, a dobiva se tako što se obračunava svakog dana za prethodnih sedam unazad.

Prema tim podacima, prvo mjesto pripalo je našoj zemlji u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, sa 197 smrtnih slučajeva u posljednjih sedam dana, zaključno s 5. novembrom. Hrvatska je na drugom mjestu sa 161 smrtnim ishodom, a slijede Slovenija, Sjeverna Makedonija…

S druge strane, stopa smrtnosti izračunata u posljednjih sedam dana na milion stanovnika u BiH iznosi 8,58. Time je naša zemlja na drugom mjestu, a ispred nas je samo Crna Gora sa 10,1 smrtnim slučajem na isti broj stanovnika, dok Srbija ima najmanji broj - 0,99.


    Grafikon koji pokazuje kumulativni broj potvrđenih smrtnih slučajeva za sedam dana

Drastične mjere

Nadležni još ne poduzimaju drastične mjere, ali su u više navrata naglasili kako ne bježe od njih. Tako je moguće da naše stanovništvo opet bude u karantinu, da bude uveden policijski sat, ograničeno kretanje... A sve to ukoliko brojke nastave rasti.

Kakvo je stanje u Austriji, Njemačkoj...

Poređenja radi, jedna od najmoćnijih država svijeta Njemačka ima 1,12 smrtnih slučaja na milion stanovnika. Time je daleko ispod BiH na grafikonu. Za Austriju ta je brojka nešto veća, 2,60 na milion osoba. To govori da je BiH i na nivou Evrope jedna od zemalja s najvišom stopom smrtnosti od koronavirusa.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo