4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

02.11.2020 / 18:36 KORONAVIRUS - Ismir Jusko

Skoro 100 zaraženih koronavirusom u sarajevskoj policiji

Skoro 100 zaraženih koronavirusom u sarajevskoj policiji
Ismir Jusko / Vijesti.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Uprava policije su iznijeli dobar dio tereta zajedno sa zdravstvenim radnicima i svima onima koji su u proteklih osam mjeseci bili na prvim linijama.

“Za vrijeme vanredne situacije koja je bila prije nekoliko mjeseci imali smo jedan do dva oboljela dnevno, pa nekoliko dana niti jednog oboljelog, dok ovih dana dnevno imamo više oboljelih nego tokom vanredne situacije. Možemo reći da su sve one restriktivne mjere koje su se provodile na terenu i donijele rezultate. I tada smo spominjali da samo kolektivna disciplina i samodisciplina može pomoći da na kraju iz ove borbe izađemo sa što manje gubitaka”, rekao je Jusko.

Ministar Jusko iznio je podatke o izvršenim poslovima resornog ministarstva u proteklom periodu.

Naveo je da je Uprava policije izvršila 71.606 obilazaka onih koji su u samoizolaciji, bilo je i onih koji su kršili mjere samoizolacije i te osobe nazivane „tempirane virusne bombe“ koje su mogle da prenose virus na one koji su bili zdravi.

„Sa mjerama samoizolacije i prisilne izolacije u tom periodu smo smanjili broj zaraženih na dnevnoj bazi sa 139 na 1-2 oboljela. U ovom periodu izdate su 153.998 registracija za motorna vozila, 13.904 pasoša, 18.032  lične karte, 16.194 vozačke dozvole, 283.180 prijavnica, izrečena je 236 zaštitnih mjera...“, detaljno je informisao javnost ministar Jusko.

Istakao je da trenutno u Upravi policije nedostaje 330 ljudi, da je velik broj kolega na bolovanju jer su i sami oboljeli od korone, neki su u samoizolaciji, ali ni jednog momenta posao ne trpi zbog toga.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, prema riječima ministra Juske, trenutno ima 98 zaraženih koronom, ali ni jedan segment administracije ne trpi zbog toga, naglasio je ministar Jusko.

Kao ministar unutrašnjih poslova, ministar Jusko je na kraju svog obraćanja, naglasio da se želi ovom prilikom zahvaliti sugrađanima na samodisciplini i što slušaju i pridržavaju se mjera Kriznog štaba.

Isto tako, zahvalnost je uputio i privrednicima i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji se pridržavaju svih mjera.

Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, niti Inspekciji nije u interesu da postupaju represivno, rekao je Jusko,  ali kada su životi naših građana i njihovo zdravlje u pitanju, to je za nas na prvom mjestu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo