13°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

01.11.2020 / 19:12 KORONAVIRUS - Podgorica

Crna Gora: Preminulo 12 osoba, zaraženo 373

Crna Gora: Preminulo 12 osoba, zaraženo 373
Foto: rtcg.me
Crnogorske zdravstvene vlasti registrirale su u nedjelju 373 nova slučaja zaraze korona virusom, dok je 12 osoba preminulo od posljedica COVID-19, što su rekordni brojevi na dnevnoj razini od početka epidemije u ovoj zemlji.

U toj je zemlji trenutno aktivno 4.125 slučajeva, a od korona virusa preminulo je ukupno 313 osoba. Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim korona virusom je 18.714, što je tri posto crnogorske populacije.

Upravo na današnji rekordni dan po broju oboljelih i preminulih zabilježeno je novo kršenje epidemioloških mjera, tokom pogreba mitropolita Amfilohija, na kojemu se okupilo nekoliko hiljada vjernika od kojih mnogi nisu nosili zaštitne maske.

Crnogorski epidemiolozi kao uzrok naglog rasta broja oboljelih u septembru i oktobru označili su političke skupove koje su vlast i opozicija organizovali krajem septembra uoči parlamentarnih izbora. Tada je, kako je saopšteno, na crnogorskim ulicama bilo više od 100 hiljada ljudi ili četvrtina ukupnog stanovništva te zemlje.

Crna Gora je, tokom prvog vala epidemije zabilježila svega 324 inficirane osobe i devet preminulih, pa je već početkom juna bila jedina korona-free država u Evropi.

Ipak, već sredinom juna virus se vratio i epidemiolozi nisu uspjeli kontrolisati njegovo širenje prije svega zbog ljetnje turističke sezone i političke kampanje uoči parlamentarnih izbora koji su održani 30. septembra.

Institut za javno zdravlje: Tek ćemo vidjeti posljedice

Iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici saopšteno je da su u protekla tri dana, nakon smrti mitropolita Amfilohija, masovno kršene sve epidemiološke preporuke i mere i poručili da će posljedica takvog ponašanja biti dodatno pogoršanje ionako veoma loše situacije.

"Neralno je očekivati da sve šte se dešavalo ovih nekoliko dana neće doprinijeti tome da se epidemiološka situacija, koja je već jako loša, dodatno pogorša. U naredne dvije sedmice će se pokazati kakve su posljedice”, rekla je za Televiziju Crne Gore Darinka Marković iz Istituta za javo zdravlje.

Iz Instituta su još jednom pozvali građane da budu odgovorni, jer su maska, higijena ruku i fizička distanca trenutno jedino oružje u borbi protiv korona virusa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo