0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 0°C

29.10.2020 / 12:02 BiH - Nakon pisanja Vijesti.ba

Ugovor jasan: Respiratori iz Kine imaju garanciju

Ugovor jasan: Respiratori iz Kine imaju garanciju
Foto: Vijesti.ba
Nakon jučerašnjeg pisanja portala Vijesti.ba danas se u javnosti postavilo pitanje garancije ispravnosti za respiratore uvezene iz Kine.

Podsjetimo, jučer smo objavili kako bi u nastavku priče ključnu ulogu trebao imati dobavljač, odnosno prodavac respiratora – firma Srebrena malina” Fikreta Hodžića. Taj ugovor sklopljen je između Hodžićeve "Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite. U tom smislu Zakon o obligacionim odnosima precizira da je prodavac (Srebrena malina)  dužan predati stvar kupcu u ispravnom stanju. A ukoliko i dodatne provjere stučnjaka utvrde da uređaji nisu u prihvatljivom stanju, kupac (Civilna zaštita) ima pravo da zahtijeva naknadu pretrpljene štete.

Instaliranje respiratora iz Kine, uvezenih preko “Srebrene maline”, u zdravstvenim ustanovama širom FBiH trenutno je obustavljeno. Svi respiratori bit su povučeni u skladište, a stručnjaci će u što kraćem vremenskom periodu istestirati svaki od njih 100 pojedinačno i pokušaju utvrditi uzrok njihovog nepravilnog funkcionisanja.

Iz beogradske firme Profesional Medic, koja je počela instalirati respiratore, kazali su da će stupiti u kontakt sa kineskim proizvođačima, kao i da se vrlo vjerovatno radi o softverskoj grešci, ili manje vjerovatno fizičkom oštećenju.

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a kaže da ovi respiratori imaju dozvolu za evropsko tržište.

- U jednom članu ugovora sa dobavljačem navodi se da je garancija 24 mjeseca, dok proizvođač daje garanciju od 12 mjeseci. Prema tome ćemo se mi i odrediti. Ali, sačekajmo da vidimo da li će se uređaji uspjeti staviti u funkciju, kaže Kadribegović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo