10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.10.2020 / 09:43 KORONAVIRUS - Borba protiv koronavirusa

Međunarodne organizacije pozivaju da škole ostanu otvorene

Međunarodne organizacije pozivaju da škole ostanu otvorene
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv korona virusa škole širom svijeta ostave otvorenim, u izvještaju objavljenom u srijedu, u kojem ističu štete koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

"Ključno je dati prioritet ponovnom otvaranju škola i organizirati neophodne časove kako bi se 'uhvatilo' gradivo za one učenike čije su škole bile zatvorene", rekao je u saopćenju Robert Jenkins, dužnosnik odjela za obrazovanje u UNICEF-u, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

"Ne trebamo ići daleko da bismo vidjeli veliku štetu koju je pandemija uzrokovala na učenje djece u čitavom svijetu. U zemljama niskog i srednjeg dohotka taj razarajući učinak je povećan, jer postoji ograničen pristup učenju na daljinu, povećan rizik budžetskih smanjivanja i kašnjenje u planovima ponovnog otvaranja", naglasio je.

Jaz između bogatih i siromašnih

Istakao je da je to sve osujetilo svaki izgled normalnosti za učenike.

Po izvještaju te tri institucije, djeca iz siromašnih zemalja izgubila su gotovo četiri mjeseca školovanja od početka pandemije.

U bogatim zemljama, gdje mogu sudjelovati u učenju na daljinu, djeca su izgubila šest sedmica, pojašnjava dokument.
UNESCO i Svjetska banka smatraju da je ključno da se odmah uloži u školske sisteme, kako bi se smanjio sve širi jaz koji nastaje između onih koji imaju osigurano školovanje u bogatim zemljama i onima u siromašnim.

Izvještaj ove tri institucije napravljen je na osnovu informacija iz gotovo 150 zemalja prikupljenih između juna i oktobra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo