3°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

25.10.2020 / 22:24 KORONAVIRUS - Nove mjere

U Sloveniji od utorka zabrana kretanja izvan prebivališta

U Sloveniji od utorka zabrana kretanja izvan prebivališta
Foto: EPA - Vijesti.ba

Zbog velikog porasta broja infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava postojeće mjere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan opština prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša.

Ograničenje kretanja na opštine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu.

"Broj novooboljelih od covida-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije", naveo je.

Janša je naglasio da zasad neće biti potrebe za smještaj oboljelih u šatore ili druge slične objekte.

U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1675 novih slučajeva zaraze koronavirusom i pet je oboljelih umrlo, što je drugi najveći broj oboljelih od početka epidemije, najveći nakon rekordne 1961 zaraze dan ranije.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje je u nedjelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima.

Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla.

Trenutno je 625,8 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Evropi.

Od subote je na snazi lockdown, pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, bazena, kina, pozorišta i teretana, a nastava u školama odvija se online.

U Sloveniji je na snazi i policijski sat.

Odluka koju je večeras obznanio Janša neočekivana je s obzirom na to da se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti.

Zatvaranje u granice opština koje je bilo na snazi u proljetnom prvom valu epidemije nailazilo je, naime, na vrlo oštre kritike i proteste. Tada su neki tvrdili da je nesrazmjerno opasnosti.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo