14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

24.10.2020 / 11:47 KORONAVIRUS - Koronavirus

Sjeverna Koreja pozvala građane da se paze zbog širenja virusa prašinom iz Kine

Sjeverna Koreja pozvala građane da se paze zbog širenja virusa prašinom iz Kine

Sjeverna Koreja upozorila je svoje građane da ostanu u zatvorenom, navodeći da sezonska žuta prašina koja dolazi iz Kine može donijeti novi koronavirus u zemlju.

- Kako se nove infekcije koronavirusom nastavljaju širiti svijetom, potreba za suočavanjem sa žutom prašinom i poduzimanjem osnovnih mjera postaje sve veća - piše službeni sjevernokorejski stranački list Rodong Sinmun.

Tvrdnja da bi se virus koji uzrokuje COVID-19 mogao proširiti u Sjevernu Koreju iz pustinje Gobi, udaljene 1.900 kilometara, izgleda da nije podržana. Dva metra fizičke distance je uobičajeno, iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kapljice koje sadrže virus ponekad mogu ostati u zraku satima.

Sjevernokorejske novine pišu da bi se građani trebali suzdržati od aktivnosti na otvorenom i moraju slijediti smjernice za prevenciju, poput nošenja maski kad izlaze vani, javio je Reuters.

Sjeverna Koreja nije izvijestila o potvrđenim slučajevima koronavirusa i tetvrdnje zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje. Pyongyang je uveo strogu graničnu kontrolu i mjere karantina kako bi spriječio izbijanje epidemije. Analitičari kažu da bi izbijanje moglo biti pogubno za već ekonomski i politički izolovanu zemlju.

Državna televizija KRT izvijestila je u srijedu da žuta i sitna prašina mogu sadržavati štetne tvari, poput teških metala i patogenih mikroorganizama, uključujući viruse.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo