15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

23.10.2020 / 13:02 KORONAVIRUS - Covid-19

Apel Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Apel Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva
Foto: AA
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, ...

... odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite i preporuka", apeluju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

"Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do daljnje eskalacije zdravstvene krize, ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, poručuju, te podsjećaju na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je u utorak 20.10. donio i nove preporuke kojima se, između ostalog, svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće.

“Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru”, stoji, između ostalog u Preporukama koje možete naći NA OVOM LINKU.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ - OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći na OVOM LINKU.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo