2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

22.10.2020 / 13:39 KORONAVIRUS - Alen Šeranić

Nastavi li se ovaj trend, biće komplikovana situacija u bolnicama

Nastavi li se ovaj trend, biće komplikovana situacija u bolnicama
Alen Šeranić / Vijesti.ba
Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS, rekao je govoreći o epidemiološkoj situaciji u RS, da se ubrzano penje broj lica koja su na bolničkom tretmanu.

"Trenutno u bolnicama imamo oko 350 lica na zbrinjavanju. Procjene ukazuju ako nastavimo ovim trendom, imaćemo vrlo komplikovanu situaciju u bolnicama", rekao je Šeranić na pres-konferenciji.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend, bit će sedam do osam posto lica koji će biti hospitalizovani. Naše procjene pokazuju da će i sutra biti 1.800 lica pozitivnih, što bi značilo da bi iz te naredne sedmice imali oko 150 novih lica u bolnicama, s obzirom na mijenjanje odnosno pogoršavanje kliničke slike. Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno", dodao je.

S obzirom na to da Banjaluka prednjači po broju oboljelih, Dom zdravlja, kao i u domovi zdravlja u većim gradovima su pod pritiskom, dodao je Šeranić.

Šeranić je istakao da su hospitalizovani pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom te upozorio da ako se nastavi negativan trend, moraće doći do preraspodijele kapaciteta u bolnicama.

"Moraćemo preduzeti aktivnosti koje će se odnositi na iskorištavanje dodatnih kapaciteta, ali i biti spremni na soluciju kojom se podrazumijeva preraspodjela bolnica, što bi značilo da ih polovina bude za liječenje zaraženih pacijenata, a pola za redovne pacijente ili da sve bolnice budu kovid, što će zavisiti od situacije", rekao je Šeranić.

Dodao je da će u narednom periodu biti povećan broj testiranja na virus korona.

Podsjećamo, virus korona u Republici Srpskoj potvrđen je kod još 387 оsоba, a Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе u posljednja 24 sata priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo