4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

21.10.2020 / 17:49 KORONAVIRUS - Krizni stožer

HNK: Nove mjere oko okupljanja i nošenja maski

HNK: Nove mjere oko okupljanja i nošenja maski
Foto: Arhiv

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK, u cilju daljnjeg praćenja situacije i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom donio je u srijedu novu zapovijed prema kojoj se reducira broj osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Sukladno zapovijedi na otvorenom smije biti najviše do 50 ljudi, a u zatvorenome najviše do 25 ljudi s tim da se sva okupljanja moraju odvijati u prostoru koji omogućuje distancu od najmanje 2 metra. Izuzetak od te zapovijedi imaju održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine HNK-a, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Također, u zapovijedi se ističe kako je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom ukoliko se ne može držati preporučena distance od 2 metra između osoba. Također, obvezno je nositi maske za lice u školama za sve učenike od 5. razreda nadalje.

Krizni stožer zbranio je sve izvannastavne aktivnosti na teritoriju HNK-a.

Zadužuju se inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u HNK-u odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja zapovjedi i sprječavanja širenja covid-19.

Pored toga, mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave obvezne su formirati i inspekcijske timove koje čine dva inspektora  koji će uz asistenciju policijskih službenika vršiti kontrolu provedbe naloženih mjera i izricati sankcije sukladno važećim propisima.

Obvezuje se Zavod za javno zdravstvo HNK-a da kontinuirano prati epidemiološku situaciju u HNK-u te u skladu s tim predlaže daljnje mjere u cilju sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, priopćio je je Krizni stožer.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo