8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

21.10.2020 / 17:24 KORONAVIRUS - Nova mjera

Moguće uvođenje negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju

Moguće uvođenje negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju
Ilustracija

Član Kriznog stožera srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa dr. Branislav Tiodorović upozorio je u srijedu kako bi za ulazak u teritorij Srbije mogla biti uvedena nova mjera za suzbijanje zaraze uvođenjem obveznog PCR ili serološkog testa.

On je, uoči sjednice Kriznog stožera planirane za četvrtak, najavio "procjenu situacije u Europi i regiji" i moguće uvođenje dodatnih mjera da bi se spriječilo širenje virusa.

"Moguće da će to biti neophodan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju. Ja bih to tražio i za sve naše državljane", izjavio je Tiodorović beogradskim medijima.

"Da su bili samo u našoj zemlji, ne bi imali kontakt sa zaraženima i ne bi širili zarazu. I Hrvatska ima ogromno povećanje, Bugarska ima strahovito povećanje, Crnogorci su stalno na visokom trećem mjestu. Zato sam za to da nitko bez negativnog PCR ili serološkog testa ne ulazi u Srbiju", naglasio je Tiodorović.

On je ocijenio kako porast broja zaraženih "nije ništa što nije očekivano", ali brojke o novozaraženima pokazuju kako "već mjesec dana gori" u okruženju, a posljednjih 15 dana je "strahovit porast" u susjednim zemljama.

Srbijanski epidemiolog sugerira da se mora stati s organiziranjem zabava, obiteljskih proslava i manifestacija s mnoštvom ljudi.

"Mjere se moraju poštivati, a sve (objekte) koji to ne poštivaju treba zatvoriti", rekao je Tiodorović, sugerirajući strogu kontrolu ugostiteljskih objekata i klubova.

"U Europi epidemija bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u valu - da li je to treći ili drugi val nije bitno. Ovo je još daleko od pika, pik će vjerojatno biti u studenom ili prosincu", ocijenio je srbijanski epidemiolog.

On je naglasio kako "nijedna država nije pusti otok", te da su, "poglavito u regiji, svi povezani i oslonjeni jedni na druge".

"Ovo je jedna teška situacija koja suviše drugo traje. Ovaj dio Europe ušao je u osmi mjesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sustava, koji se nalaze na rubu izdrživosti", upozorio je dr Tiodorović, ukazavši kako se diljem Europe "provode praktično iste mjere", te da "mnoge države uvode i nošenje maske na otvorenom".

U Srbiji je trenutno na snazi preporuka Kriznog stožera o nošenju maski na otvorenom prostoru, ali mjera nije mogla biti uvedena kao obveza zbog zakonskih ograničenja i pravne neprovedivosti.

Istodobno, oporbeni vijećnici Skupštine Beograda zatražili su danas od gradskih vlasti da na početnim stajalištima linija javnog gradskog prijevoza osiguraju dezinficiranje svih vozila, te da na svakom stajalištu budu dezo-barijere i sredstva za dezinficiranje ruku.

"Gradska vlast bi konačno trebala nešto poduzeti umjesto što samo širi strah od virusa i prebacuje krivnju na građane", poručila je oporbena Narodna stranka nekadašnjeg šefa diplomacije Vuka Jeremića.

U Srbiji se u srijedu očekuju podaci o drastičnom porastu broja novozaraženih koronavirusom nakon što je u utorak navečer mandatarka za sastav buduće vlade Ana Brnabić priopćila da je registrirano više od 400 novih slučajeva korone.

Prema službenim podacima od utorka, u Srbiji je do 15 sati registrirano 326 novozaraženih koronavirusom od 7242 testirana uzorka, što je gotovo tri puta više nego u ponedjeljak. Preminulo je dvoje oboljelih, te je dosad ukupno umrlo 780 oboljelih.

Srbija od 6. ožujka kada je proglašena epidemija ukupno ima 36.608 registriranih slučajeva koronavirusa, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo