0°C
Mostar 5°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

19.10.2020 / 16:40 KORONAVIRUS - Hrvatska

Capak: Brzi testovi ipak nisu dovoljno pouzdani

Capak: Brzi testovi ipak nisu dovoljno pouzdani
Krunoslav Capak / Vijesti.ba
Brzi testovi na virus korona još su nedovoljno tačni, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad treba brzo uraditi test, izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak ...

... nakon sastanka koji su on i ministar zdravlja Vili Beroš održali danas s direktorima bolnica.

"Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još nedovoljno tačni da bi ih koristili, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om, jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani", rekao je Capak, prenosi Jutarnji list.

Kazao je i da u Hrvatska ima 27 laboratorija koji obavljaju dijagnostiku, ali je problem što nedostaje reagenasa i potrošnog materijala.

"Na tome se radi, komunicira se s distributerima i proizvođačima. Registracija daljih laboratorija će biti predmet rasprava. Svi koji traže registraciju, biće provjereni panel testom koji će sprovesti HZJZ ili Infektivna klinika", najavio je Capak nakon sastanka s direktorima bolnica o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih virusom korona i onih koji su hospitalizovani.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo