10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

19.10.2020 / 12:32 KORONAVIRUS - Koronavirus

Poljska otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi

Poljska otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi

Poljska planira otvoriti privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi, dok se suočava s naglim rastom broja zaraženih od koronavirusa i preopterećenjem zdravstvenog sistema, saopćila je vlada u ponedjeljak.

Ta je zemlja zabilježila nove rekorde dnevnih brojki zaraženih i preminulih u proteklim sedmicama, dok su liječnici javljali o nedostatku osoblja, bolničkih kreveta i opreme.

-  U subotu je premijer naredio pripreme za prvu privremenu bolnicu, koja će biti smještena na nacionalnom stadionu – izjavio je Michal Dworczyk, šef osoblja poljskog premijera, koji je odgovoran za projekat, za radio stanicu Zet.

Bolnica, u konferencijskoj sali stadiona, imat će krevete za 500 pacijenata oboljelih od COVID-19, s opcijom širenja na 1.000 kreveta. Prvi kreveti najvjerovatnije će biti dostupni u ovoj sedmici.

Dworczyk je kazao i da druge regije također rade na otvaranju privremenih bolnica.

Istaknuo je da vlada ne planira zatvarati groblja i sprečavati ljude da putuju širom zemlje oko 1. novembra kada milioni Poljaka obilaze grobove najmilijih za Dan Svih svetih.

U ovoj je sedmici vlada zatražila od građana da ostanu u kućama i naredila je zatvaranje fitnes centara i bazena, ograničila je radno vrijeme restorana i preporučila je online nastavu na univerzitetima i u srednjim školama.

Vlada tvrdi da pokušava izbjeći potpunu blokadu javnog života, ali eksperti tvrde da bi to moglo biti neizbježno ukoliko situacija postane kritična, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo