8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

17.10.2020 / 14:21 Svijet - Pariz

Francuska policija ispitala devet osoba u pritvoru nakon ubistva učitelja

Francuska policija ispitala devet osoba u pritvoru nakon ubistva učitelja
Foto: FENA

Francuska policija ispitala je u subotu devet osoba u pritvoru nakon što je osumnjičeni usred bijela dana odrubio glavu školskom profesoru na ulici u predgrađu Pariza, rekli su policijski izvori.

Policija je napadača ustrijelila nekoliko minuta nakon što je u petak ubio 47-godišnjeg profesora povijesti Samuela Patyja. Ubistvo je šokiralo zemlju i odjeknulo je na isti način kao i napad prije pet godina na urede satiričnog časopisa Charlie Hebdo, prenosi Reuters.

Istražitelji su pokušavali utvrditi je li napadač djelovao sam ili je imao saučesnike. Francuski mediji izvijestili su da je riječ o 18-godišnjaku čečenskog porijekla.

Paty je ranije ovog mjeseca svojim učenicima pokazao crtane filmove poslanika Mohammeda na času o slobodi izražavanja, razljutivši brojne muslimanske roditelje. Muslimani vjeruju da je svako prikazivanje Poslanika bogohulno.

Premijer Francuske Jean Castex rekao je da je napad imao obilježja terorizma.

“Želim podijeliti s vama svoje potpuno ogorčenje. Ovaj gnusni čin je usmjeren na sekularizam, okosnicu Francuske, ”rekao je Castex.

Četiri rođaka napadača, uključujući maloljetnicu, privedeni su neposredno nakon napada u Conflans-Sainte-Honorine, pariškom predgrađu kojeg nastanjuje srednja klasa.


 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo