8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

16.10.2020 / 23:00 KORONAVIRUS - Srbija

Preporučeno privremeno zatvaranje vrtića u kome je preminula djevojčica

Preporučeno privremeno zatvaranje vrtića u kome je preminula djevojčica
Foto: Nova.rs / Vijesti.ba
Prosvjetna inspekcija je, poslije vanrednog nadzora i kontrole rada privatnog vrtića "Ivin vozić", u kome je jučer preminula jednogodišnja djevojčica, utvrdila niz nepravilnosti, a Sekretarijat za obrazovanje i dječju zaštitu preporučit će resornom ministarstvu da vrtić privremeno bude zatvoren.

Gradski sekretar za obrazovanje i dječju zaštitu Slavko Gak izjavio je da će Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se zemunski vrtić "Ivin vozić" privremeno zatvori, jer je inspekcija nakon nesretnog slučaja u vanrednoj kontroli utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza, prenosi Fonet.

Dijete je, kako se navodi u saopštenju gradske uprave, primljeno u vrtić bez potvrde ljekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, a krenulo je u vrtić prije napunjenih godinu dana, iako vrtić nema mliječnu kuhinju, što je obaveza ukoliko vrtić prima djecu mlađu od tog uzrasta.

Utvrđeno je i da dvije vaspitačice rade bez licence i mentora, što je zakonska obaveza u tom slučaju.

"Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak djece i u državnim i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke, ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smiju imati sve zakonom zahtjevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola", naglasio je Gak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo