10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

16.10.2020 / 16:44 KORONAVIRUS - Istraživanje

WHO: Remdesivir neučinkovit za Covid, FBiH ga neće nabavljati

WHO: Remdesivir neučinkovit za Covid, FBiH ga neće nabavljati
Foto: Vijesti.ba
Ova ocjena navedena je u globalnoj izjavi Svjetske zdravstvene organizacije.

Privremeni rezultati „WHO Solidarity” istraživanja pokazali su da lijekovi remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir / ritonavir i interferon imali malo ili nimalo uticaja na smrtnost unutar 28 dana ili na bolnički tok COVID-19 među hospitaliziranim pacijentima, potvrdio je za BHRT Mirza Palo, predstavnik Ureda WHO za BiH.

Ova ocjena navedena je u globalnoj izjavi Svjetske zdravstvene organizacije.

U proteklih šest napravljeno je globalno randomizirano kontrolisano istraživanje terapije za COVID-19, koordinirano od strane SZO u više od 30 zemalja, i proizvelo dokaze o efikasnosti prenamijenjenih lijekova za liječenje COVID-19.

Privremeni rezultati „WHO Solidarity” istraživanja pokazali su da lijekovi remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir / ritonavir i interferon imali malo ili nimalo uticaja na smrtnost unutar 28 dana ili na bolnički tok COVID-19 među hospitaliziranim pacijentima.

Istraživanje je proučavalo efekte na ukupni mortalitet, stavljanje na mehaničku ventilaciju i trajanje boravka u bolnici kod hospitaliziranih pacijenata. Druge upotrebe ovih lijekova, na primjer u liječenju pacijenata u zajednici ili za prevenciju, morale bi se ispitati pomoću različitih istraživanja, navodi se u globalnoj izjavi Svjetske zdravstvene organizacije.

Palo je preporučio da se za više informacija po pitanju nabavke lijeka Remidisivir u BIH kontaktiraju zdravstvene vlasti u BiH.

Danas je lijek Remdesivir koji se koristi u borbi protiv Covid-19 izostavljen iz Uredbe- instrument makroekonomske politke, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Danas je izostavljen iz ove uredbe jer se pojavila informacija o lijeku remdesivir te da taj lijek nije učinkovit na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije", rekao je Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo