13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

11.10.2020 / 19:36 Politika - Predsjednica RS

Cvijanović: U Mostaru postignuto srpsko jedinstvo

Cvijanović: U Mostaru postignuto srpsko jedinstvo
Foto: RTRS / Vijesti.ba
Srbi su odlučni da ponovo postanu nezaobilazan faktor odlučivanja u Mostaru. Podrška predstavnicima jedinstvene srpske liste "Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar" stigla je od predsjednice RS Željke Cvijanović, koja je u gradu na Neretvi otvorila 101. Šantićeve večeri.

Poruke jasne - podrška institucija Republike Srpske neupitna je kada je riječ o srpskoj zajednici u Mostaru.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je, ovdje u Vladičanskom dvoru u Mostaru, da je ta podrška postojala svih ovih godina, i da se u tom pravcu ništa neće mijenjati. Nosioci vlasti, obećala je, i dalje će biti tu, za sve što su prioriteti srpskog naroda, i pomoći će im da izgrade bolji život na ovom prostoru, prenosi rtrs.

- Na to obavezuje i djelo Alekse Šantića - poručila je predsjednica Srpske, otvarajući Večeri poezije, u čast velikog srpskog pjesnika i rodoljuba.

Srpsko jedinstvo u Mostaru ne smije da bude izuzetak za izbore, nego kontinuitet, jer samo tako se može ostvariti ravnopravnost Srba, zagarantovana Ustavom BiH, rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, nakon sastanka sa predstavnicima liste "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar". Postignuto jedinstvo je, kaže Cvijanović, veliki iskorak u političkom smislu, koji će sigurno da se odrazi na bolje uslove života, ne samo za srpsku zajednicu, nego za sve građane Mostara.

- Ovo jedinstvo koje je postignuto za ove izbore, ali to treba da bude model za budućnost. Ovo nije dovoljno da to uradite jednom, ovo je nova praksa koja treba da vas vodi kroz mnoge procese. I uz podršku Republike Srpske sigurna sam da će ostvariti svoj cilj za ravnopravnost - poručila je predsjednica Srpske.

Podrška institucija Srpske veoma je važna za Srbe u Mostaru, poručili su predstavnici srpske liste u Mostaru. Ovo je veoma značajna u nizu posjeta zvaničnika Srpske, koja daje vjetar u leđa, rekao je nosilac liste, Velibor Milivojević.

- Јedinstvo koje smo ostvarili stvorilo je jedan veliki odjek i samo tako ujedinjeni možemo i treba da imamo podršku Srpske koju ćemo sigurno iskoristiti na najbolje zadovoljstvo svih građana Mostara, pogotovo Srba, da se izbore za bolji Mostar - izjavio je Milivojević.

Predsjednica Srpske položila je vijenac na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku u Mostaru. Time je počela manifestacija 101. Šantićevih večeri poezije. U jeku pandemije virusa korona, uprkos ograničenjima, željela sam da doprinesem da se ovaj veliki događaj održi na pravi način, rekla je Cvijanović.

- Želim da sa ostalima govorimo o liku i djelu našeg velikog pjesnika koji je znao da bude rodoljub i da voli svoju otadžbinu, ali i svakog svog komšiju. Ne smijemo dozvoliti da bilo kakva naša trvenja ili neslaganja bacaju sjenu na veliki Šantićev rad - naglasila je Cvijanović, prenosi rtrs.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednica Srpske prisustvovala je parastosu na grobu Alekse Šantića.

Šantićeve večeri poezije organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo "Gusle".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo