16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

08.10.2020 / 15:51 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović: Ne pristajemo na ucjene HDZ-a

Izetbegović: Ne pristajemo na ucjene HDZ-a
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Dom naroda BiH Bakir Izetbegović smatra da su kvalifikacije koje je delegatkinja Dušanka Majkić uputila ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković vrlo maliciozne.

Naime, Majkić je predložila da se danas na sjednici razmatra "Informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković".

Naveo je da su konstatacije Majkić maliciozne i podsjetio da je među optužbama na račun Turković i odluka da se na pola koplja spuste zastave BiH na 11. juli, godišnjicu genocida u Srebrenici.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, Majkić je kazala da je to poteklo zbog 'zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači'. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice taj prijedlog je prihvaćen.
Izetbegović je kazao da ga to ne čudi od delegatkinje Majkić, ali da ga čudi odnos Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) o tome.

Podsjetio je da su se prije desetak dana u Zagrebu, Čović, Turković, Plenković i on dogovorili da će relaksirati odnose i pripaziti kakve se riječi izgovaraju.

- Ovo je bilo apsolutno u koliziji s takvim dogovorom - kazao je Izetbegović.

Govoreći o pismu kojeg je Čović uputio međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o Gradu Mostaru, Izetbegović smatra da se ne bi trebali na takav način obraćati predstavnicima međunarodne zajednice.

- Čović i HDZ smatraju i tvrde da većina, odnosno Bošnjaci, biraju predstavnike Hrvatima u državnim tijelima. Mi, s druge strane, smatramo da se ponekad u Parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju Hrvata, suprostavljaju onome što je demokratski princip, volji većine kada to nisu u pitanju vitalni nacionalni interesi. Recimo, zaštiti se lobi koji drži kladionice u BiH bez obrazloženja, zaustavi se formiranje federalnog nivoa vlasti bez pravog obrazloženja, skoro godinu dana imamo nepopunjen Ustavni sud FBiH. Tu imamo jednu ucjenu, blokadu, dominaciju manjine u odnosu na većinu u Parlamentu, tako da imamo svako svoje frustracije, svoja nezadovoljstva i svoje prijedloge po tom pitanju i mislim da je vrijeme da sjednemo i razgovaramo o tome – kazao je Izetbegović.

Poručio je da se mora formirati nova federalna vlast i popuniti Ustavni sud FBiH, a ponašanje HDZ-a BiH je ocijenio kao pritivustavno i protivzakonito.

- Ja nemam u svom džepu rješenje za ono što Čović očekuje. HDZ, Čović, pa i međunarodna zajednica se odnosi prema meni i SDA kao prema nekome ko drži rješenje u vlastitim rukama. Ja to nazivam rješavanjem političke i pravne kvadrature kruga. Kako u isto vrijeme uskladiti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje su u koliziji, koje su na dva različita principa, građanskom i etničkom. Nimalo lako. Dvanaest godina to ne uspijevamo. Aprilski paket je pao, Fileov model je pao. Nema Bakir Izetbegović i SDA u svom džepu rješenje za tu stvar, niti hoćemo da pregovaramo u situaciji ucjene, da nam se kaže da nećemo imati Vladu FBiH i Ustavni sud, a sad ne znam šta treće nećemo imati dok se nešto ne isporuči drugoj strani - kaže Izetbegović.

Kazao je i da se već sutra može potpisati da se kreće sa formiranjem federalne vlasti, te da se uklone problemi za koje je HDZ zainteresiran kroz indirektni izbor, a da se riješi i uklanjanje blokada koje, kako je kazao, daju alat u ruke manjinskoj grupi u Zastupničkom domu.

- Uklanjanje asimetričnih rješenja u onome što radi Vijeće naroda u RS-u i onome što radi Dom naroda u FBiH. Moramo to dvoje uskladiti i mislim da smo onda tu na liniji da riješimo kompletan paket, rekao je predsjednik SDA.

Govoreći o pravosuđu, Izetbegoviće ja kazao da ono mora biti kompetentno, profesionalno, koje nije pod utjecajem političara i koje ne dijeli ljude po vjeri, a da je sada daleko od toga.

- Kad jedan vuče, a dvojica koče, teško da ćemo imati kandidatski status za EU i za pet godina. Ali ako bismo radili, onda bi bilo realno da u 2021. godini postignemo to - zaključio je Izetbegović na pitanje kada BiH može očekivati kandidatski status.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo