02.10.2020 / 11:22 Kultura - Velikanima francuske umjetničke scene

U BKC-u 'Šansona u Sarajevu' za sjećanje na vječite melodije

U BKC-u 'Šansona u Sarajevu' za sjećanje na vječite melodije

JU Bosanski kulturni centar KS najavila je za petak, 9. oktobra koncert pod nazivom 'Šansona u Sarajevu', posvećen velikanima francuske umjetničke scene.

Na tom svojevrsnom hommageu velikanima francuske šansone kao vokalni solista će nastupiti Jasmin Bašić (solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo), dok orkestar čine Fuad Šetić klavir/chef d'orchestre, Bakir Samardžić harmonika (accordéon), Danijel Jurišić gitara (guitare), Fahrudin Strojil kontrabas (contrebasse). Muzički direktor i aranžer je Mario Katavić.

Planirano je da koncert bude realiziran kroz stihove i muziku, kao niz priča sa pariških bulevara ispričanih u Sarajevu na izvornom jeziku. To domaća publika ima rijetko priliku da čuje na pozornicama, na našim prostorima.

Taj projekt ima za cilj osvježiti muzičku scenu i približiti šansonu domaćoj publici prvenstveno mladoj populaciji, koja nije imala priliku da se upozna s takvom muzičkom formom.

- Polazeći od činjenice da u našoj sredini neki žanrovi muzike, među kojima je i francuska šansona, odlaze u zaborav na ovaj način se žele mladim generacijama predstaviti kompozicije nezaboravnih šansonjera – navodi se.

Tako će publika imati priliku da uživa u vanvremenskim djelima koja su tokom tzv. „zlatnog doba“ francuske šansone izvodili kantautori kao što su Jacques Brel, Charles Aznavour, Edith Piaf. Bit će izvedene i kompozicije Arsena Dedića i Đele Jusića, na čiji je stvaralački opus značajno utjecao upravo taj muzički pravac.

- Koncert 'Šansona u Sarajevu' bit će održan 9. 10. u Galeriji JU BKC KS, s početkom u 19,30 sati. Tim projektom želi se podsjetiti, oživjeti i obnoviti duh i šarm vječitih melodija. Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti u JU BKC KS - naglašava se.

Šansona je naziv za francusku umjetničku pjesmu iz srednjeg vijeka i doba renesanse. Izvorno šansona je bila pučka umjetnost. Datira iz 12. vijeka, a od 19. vijeka šansona je razvila međunarodni ugled. Vremenom je postala snažna industrija 20. vijeka, između dva svjetska rata. Posebno iza Drugog svjetskog rata postala je muzička vrsta koja uključuje pjesnike, kompozitore i izvođače. To je zlatno doba francuske šansone. Šansona, na francuskom jeziku znači jednostavno “pjesma“, vokalna kompozicija, uz instrumentalnu pratnju ili a capella.

Francuska šansona je poezija sa muzikom koja želi nešto reći, ona je popularna pjesma za pjevanje, obično ljubavnog, lirskog sadržaja, sa lakom muzičkom pratnjom.

Šansona je iznikla iz srednjovjekovne tradicije trubadura i trouvera. Najznačajnije se razvila u Francuskoj, koja se smatra kolijevkom evropske šansone. Šansona je oduvijek bila, a vjerovatno je i iz te potrebe nastala, komentator društvenih zbivanja s jedne strane i introspektivni dnevnik vlastite sudbine s druge strane.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo