8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.09.2020 / 11:01 KORONAVIRUS - Koronavirus

Kon potvrdio: Do juna tri puta više mrtvih od prijavljenih

Kon potvrdio: Do juna tri puta više mrtvih od prijavljenih

Obradio sam podatke do juna - tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno, izjavio je epidemiolog Predrag Kon, gostujući u "Pregledu dana" NewsmaxAdria.

- Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju, a to sam već objašnjavao, ukoliko ne prođe određeni period. Tek za dva mjeseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je dio obrasca u skladu sa zakonom - istakao je Kon.

Podsjetimo, prema navodima BIRN-a, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. BIRN je svoje istraživanje objavio na osnovu uvida u podatke koji su dio zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

On je, kako ističe - obradio podatke do juna.

- Do juna je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno - navodi Kon.

To je nastalo zbog, ističe - kompjuterskog programa.

- Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i - ne mogu da tvrdim zašto - negdje od sredine juna, on nije bio precizan. Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije nešto što redovno funkcioniše - rekao je Kon, dodavši da to nije sada bilo moguće zbog masovnosti.

- Morate da se adaptirate - naveo je.

Ispitivanje proteklih slučajeva, kaže, nije bila interna kontrola, već njegov „lični rad“.

- Koristio sam statističke podatke, takozvanu mortalitetnu statistiku. To su obrsasci koji jedan dio imaju čisto statistički, dok drugu čini potvrda o smrti. Ta potvrda o smrti ima tri dijela: neposredni uzrok smrti, osnovni uzrok smrti i posredne uzroke smrti. Sve podatke dobio sam iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Jer, nakon što Zavod za statistiku obradi podatke, šalju ih nazad na kontrolu šifriranja - ističe Kon.

Navodi da prijave smrti u pisanoj formi stižu ranije, a potvrde o smrti kasnije, poslije dva mjeseca.

Kako je rekao, od marta do juna ove godine bilo je 210 smrtnih ishoda koji su za osnovni i neposredni uzrok imali kovid, a zvanično je prijavljeno 118.

- Našao sam 29 smrtnih ishoda u istom periodu od virusne pneumonije. Našao sam i višak smrtnosti - 102 viška od neoznačene pneumonije. Od ta 102 slučaja viška ne možemo sve računati da je bio kovid, ali značajan dio jeste. Taj višak kad se prati - i poredi iz godine u godinu - u višku smrtnosti za cijeli period postoji 345 ljudi, i to se dešava u svakoj epidemiji - potcrtava Kon.

- Ono što se neposredno objavljuje je u informatičkom sistemu . Izvor podataka iz informacionog sistema je jedna stvar, a iz pisanog je druga - dodaje.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio – sadašnji podaci koji se sada viđaju na sajtu covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, “on se uklapa u ovo”.

- Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne – to ćemo vidjeti tek kasnije - zaključuje Kon.

(Vijesti.ba/Nova.rs)

Izdvajamo