12°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

25.09.2020 / 16:43 Sport - Okončan projekat

Projekt 'Parainspired!' unaprijedio parasport u BiH i Srbiji

Projekt 'Parainspired!' unaprijedio parasport u BiH i Srbiji
Foto: OKBiH

Održavanjem završne konferencije putem online aplikacije, Olimpijski komitet BiH danas je okončao projekt "Socijalna integracija kroz parasport - Parainspired!" koji je trajao godinu i devet mjeseci.

Glavni cilj projekta, koji su realizirali Olimpijski komitet BiH, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Republike Srbije, Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine i Opština Inđija, bio je podrška društvenoj integraciji kroz podsticanje održivih sportskih razmjena, a kako bi bilo povećano učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

U sklopu projekta realizirane su brojne aktivnosti, a između ostalog, parasportisti Srbije i BiH bogatiji su za kombi vozila opremljena prigodnom rampom, sportskom opremom za stoni tenis, košarku u kolicima i sjedeću odbojku.

Također, organizovani su različiti događaji usmjereni na popularizaciju paraolimpijskog sporta i promociju sporta za osobe sa invaliditetom kao što su promotivni treninzi, simpozijumi i egzibicioni meč.

Projekt "Parainspired" prvi put je omogućio sistemsko i sveobuhvatno istraživanje, kao i analizu stanja u oblasti parasporta u BiH. Rezultat istraživanja su uspješno sprovedene mnogobrojne edukacije, a publikovan je i "Priručnik za parasport" koji je namijenjen trenerima i parasportistima kao svojevrsna vodilja za buduće projekte i korake naprijed u razvoju socijalne integracije osoba sa invaliditetom.

Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020, uz podršku Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo