8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

25.09.2020 / 09:05 KORONAVIRUS - Covid-19

EU upozorava na zabrinjavajući rast broja umrlih u sedam zemalja

EU upozorava na zabrinjavajući rast broja umrlih u sedam zemalja
Foto: FENA

Sedam zemalja EU "zabrinjava" zbog porasta stope smrtnosti od koronavirusa, sa također zabrinjavajućim trendovima u nekoliko drugih zemalja, upozorila je u četvrtak EU agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Sedam država ima "povećan udio hospitaliziranih i teških slučajeva" među starijim ljudima i "povećani ili visoki procenti obavijesti o smrti već su primijećeni ... ili se mogu uskoro primijetiti".

Istaknute zemlje su Španija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Češka i Malta, prenosi AFP.

Druge zemlje imaju porast stope zaraze prvenstveno među mlađim ljudima, koji su manje izloženi riziku od razvoja ozbiljnih simptoma.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdvojio je 13 evropskih zemalja u toj situaciji, uključujući Francusku i Britaniju.

Međutim, zbog razvoja događaja posljednjih dana, čini se da većina tih zemalja "sada ispunjava kriterije za klasifikaciju kao zemlje s visokim trendovima koji brinu", zbog povećanja stope zaraze među starijim ljudima, navodi ECDC.

Smatra se da je treća grupa zemalja stabilna jer je rizik "nizak" za opću populaciju, a "umjeren" za rizične grupe.

ECDC je primijetio da je u EU "ranjivost stanovništva na infekciju i dalje visoka jer dostupni podaci iz studija seroprevalencije sugeriraju da je novo imuniteta u populaciji manja od 15 posto u većini područja unutar EU / EEA i Velike Britanije" .

"Većina ljudi još uvijek može biti zaražena", rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon novinarima tokom internetskog brifinga s evropskom povjerenicom Stellom Kyriakides.

„Ono što vidimo u mnogim zemljama je, ne samo u Španiji, da je velik dio prijenosa koji je trenutno u toku zbog privatnih sastanaka, velikih porodičnih večera, vjenčanja, svih druženja s prijateljima i porodicom, " rekla je.

Međutim, suzdržala se od poziva na opće zatvaranje trgovina, restorana i barova, ističući da se takve odluke moraju donositi pojedinačno i da trebaju ovisiti o tome mogu li se poštivati ​​mjere fizičke distance.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo