8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

24.09.2020 / 14:54 KORONAVIRUS - Matt Hancock

U Velikoj Britaniji dostupna aplikacija za praćenje zaraženih COVID-19 i kontakata

U Velikoj Britaniji dostupna aplikacija za praćenje zaraženih COVID-19 i kontakata
Foto: Arhiv
Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock saopćio je kako je mobilna aplikacija za praćenje osoba zaraženih koronavirusom i njihovih kontakata spremna za korištenje.

Hancock je u izjavi za ”Sky News“ kazao kako će aplikacija pomoći u praćenju većeg broja ljudi izloženih riziku od zaraze koronavirusom, a dostupna je i u Engleskoj te Walesu.

Ministar je naveo kako je aplikacija od danas spremna za korištenje, a stanovništvo pozvao da je preuzme na mobilne uređaje kako bi pomogli da ”zemlja postane sigurnije mjesto kada je riječ o COVID-19“.

Prema njegovim riječima, oni koji preuzmu aplikaciju pomoći će u zaštiti drugih ljudi.

”Svako će pomoći u zaštiti sebe, onih koje voli i zajednice. Što aplikacija bude više preuzimana, to će biti efikasnija. Ovo je dio borbe protiv COVID-19“, rekao je Hancock.

Aplikacija ”NHS COVID-19“ bit će dostupna na pametnim telefonima, a identitet korisnika će biti skriven.

Korisnici će pomoću aplikacije moći znati gdje se nalaze drugi korisnici koji su zaraženi koronavirusom, nivo rizika od zaraze na području u kojem žive te informacije o mjestima gdje se nalaze osobe zaražene koronavirusom.

Korisnici će imati u vidu da li imaju simptome COVID-19, te ukoliko se ukaže potreba za tim, moći će zatražiti testiranje na prisustvo koronavirusa.

Oni koji su zaraženi koronavirusom imat će pregled o preostalom periodu u izolaciji te pristup zdravstvenim preporukama.

Aplikacija će biti dostupna na 10 jezika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo